Korean Airin Airbus A330 ulos kiitotieltä Filippiinien Mactan-Cebun lentokentällä

KAL_A333_Flyfi_IlkkaPortti(Päivittynyt klo 22.17) Korean Airin Airbus A330-300 (HL7525) suistui 23. lokakuuta 2022 ulos Mactan-Cebun lentokentän kiitotieltä Filippiineillä. Koneessa oli 173 henkilöä, joista kaikki saatiin evakuoitua. Mahdollisesti onnettomuudessa loukkaantuneiden määrästä ei ole vielä vahvistettua tietoa. Lentoliikenne onnettomuuskentällä keskeytettiin.

Korean Airlinesin lento KE631 oli lähtenyt matkaan Etelä-Korean Incheonista määränpäänään Filippiinien Mactan-Cebun lentokenttä. Määräkentällä vallitsi saapumisaikaan huonot sääolosuhteet. Alueella esiintyi tapahtuman aikaan ukkosta ja kiitotie oli märkä. Tuuliolosuhteet olivat säätietojen mukaan maltilliset ja näkyvyyttä oli kahdeksan kilometriä.

Ensimmäiset kaksi lähestymisyritystä päätyivät ylösvetoon, joiden jälkeen kone liittyi odotuskuvioon. Viimeisen lähestymisen päätteeksi Airbus A330-300 -matkustajakone päätyi ulos Mactan-Cebun kiitotieltä 22. Laajarunkokone pysähtyi kiitotien jatkeelle, jossa koneen nokkateline on pettänyt. Kone on pysähtynyt aivan lentokenttäalueen reunamille.

Lentoaseman rakenteista on onnettomuuden seurauksena vaurioitunut ainakin kiitotien 04 suuntasädeantenni sekä lähestymislinjavaloja. Lentokone on vaurioitunut korjauskelvottomaksi. Nokkatelineen romantamisen lisäksi alarungossa on nokassa laajoja vaurioita.

Matkustajat evakuoitiin hätäpoistumisteiden kautta ulos koneesta. Lentokenttäviranomaisten mukaan turmakoneessa oli 162 matkustajaa ja 11 hengen miehistö. Kaikki evakuoitiin koneesta ja heidän tilaansa arvioidaan lentokentän terminaalissa.

Filippiineillä Cebun kaupungin läheisyydessä sijaitsevalla Mactan-Cebun lentokentällä on 3300 metriä pitkä kiitotie 04/22. Lentoasemalle on rakenteilla toinen rinnakkainen kiitotie. Lentoliikenne keskeytettiin onnettomuuden seurauksena ja lähestyvä liikenne ohjattiin varalentopaikoille.

Lento-onnettomuus on ensimmäinen Korean Airin lentokoneen menetys sitten vuoden 1999.

Päivitys kello 22.17: Lisätty lentokenttäviranomaisen vahvistamat matkustajaluvut.