Lisää länsisiipeä avattiin Helsinki-Vantaalle - liukukäytäviä, muumit ja Jamie Oliver

lansisiipi_heva_0519_6Helsinki-Vantaan lentoaseman massiivinen laajennushanke on jälleen saavuttanut yhden merkkipylvään. Suurin osa ns. länsisiivestä avattiin viime viikolla Non-Schengen -alueen matkustajille. Maanantaina siellä aukesi kaksi uutta teemaravintolaa. Vierekkäin ovat muumit sekä Jamie Oliver.

Pieni osa uudesta länsisiivesta otettiin käyttöön jo kun laajennusosan Aukio ja uusi turvatarkastusalue avattiin helmikuun alussa 2019 (lue lisää linkistä jutun lopussa). Nyt viime viikolla on otettu käyttöön suurin osa länsisiivestä, joka tosin kurkottaa lentoasemalta pikemminkin kohti lounasta.

Uuden osan myötä Helsinki-Vantaa saa viisi uutta laajarunkoporttia. Väliseinän takana rakennetaan vielä länsisiiven päätyosaa, jonne tulee vielä kolme porttia lisää. Uudet portit tarkoittavat laajarunkojen ulkopaikoille pysäköinnin vähenemistä ja siten vähemmän matkustajien bussikuljetuksia.

Uudessa siivessä on sama kaksikerroksinen rakenne kun eteläsiivessäkin. Lähtevät ja saapuvat matkustajat liikkuvat eri kerroksissa, mikä selkeyttää merkittävästi tiloja.

lansisiipi_heva_0519_8Helsinki-Vantaan lentoasemarakennus on länsisiiven lopullisesti valmistuessa päästä päähän mitattuna noin 1700 metriä pitkä. Kävelyä riittää ja avuksi onkin jo pitkään kaivattu maailmalta tuttuja liukukäytäviä.

Yksi sellainen saatiin jo eteläsiiven yläkertaan, mutta se on enemmänkin kuriositeetti. Nyt avatussa länsisiiven osassa on kaksi peräkkäistä liukukäytävää.

Lentoposti.fi kävi koeajamassa liukukäytävät ja ne oikeasti nopeuttavat matkustajien etenemistä terminaalissa. Valitettavasti terminaalin vanhempiin osiin ei sellaisia voida tilasyistä asentaa.

lansisiipi_heva_0519_7Maanantaina uuteen terminaaliosaan avattiin kaksi uutta ravintolaa: Moomin Coffee ja Jamie's Deli. Jamie on tietysti maailmankuulu julkkiskokki Jamie Oliver.

Molempia paikkoja operoi Select Service Partners Finland (osa kansainvälistä SSP-ketjua), jolla on muutenkin vahva jalansija Helsinki-Vantaalla. Yrityksellä on jo 11 kahvilaa ja ravintolaa lentoasemalla.

Jamie's Deli tarjoaa Grab'n'Go -periaatteella terveellistä ja valikoiduista raaka-aineista tehtyä syötävää. Ravintola on kaksikerroksinen ja ikkunat aukeavat suoraan etelään asematasolle.

Näitä ravintoloita on maailmalla jo yhdeksän ja kolme lisää on aukeamassa. Tarjolla on erilaisia täytettyjä leipiä ja pizzaa. Suomi-erikoisuus on Helsinki Hot -pizza. Jamie Oliver lähetti videotervehdyksen nimeään kantavan ruokapaikan avajaisiin.

lansisiipi_heva_0519_9Muumit tunnetaan mainiosti Japanissa ja Moomin Coffee osoittautuu varmasti huippusuosituksi sieltä saapuvien matkustajien keskuudessa. Kahvilan keskellä oleva muumihahmoista koostuva ryhmä on jo nyt osoittautunut suosituksi kuvauskohteeksi ja somemagneetiksi.

Kahvilatuotteiden ohella tarjolla on Muumi-brändättyjä elintarvikkeita ja muita tuotteita. Jamie's Delin lailla tilasta aukeaa näkymä asematasolle.

Helsinki-Vantaan laajennushanke etenee piakkoin avattavilla uudella rajatarkastusalueella sekä lopulta länsisiiven päädyllä. Samaan aikaan terminaalien edustalla on menossa melkoinen mullistus.

lansisiipi_heva_0519_1Parkkitalo P1 on jo käytännössä kadonnut ja sen tilalla on valtaisa monttu. Lähtevät taksit ovat muuttaneet kerrosta alemmas kannen alle (kuvassa oikealla) ja TOKE:n eteen aukeaa kohta aukeaa uusi bussialue.

Seuraavaksi T2-jättöliikenne mullistuu kun terminaalin edustan autoramppi puretaan. Taksit ja henkilöautot jättävät matkustajat sen jälkeen kerrosta alemmas siihen, missä vuoroaan odottavat taksit aiemmin odottivat vuoroaan ottaa matkustaja kyytiinsä.

Tätä varten T1:n kulmalle on valmistumassa uusi ramppi jättöalueen liikennettä varten. Nämä järjestelyt ovat sitten voimassa niin kauan kuin uutta terminaalilaajennusta rakennetaan entiselle parkkialueelle. Teksti ja kuvat: Tero Tuominen

lansisiipi_heva_0519_4

lansisiipi_heva_0519_2

lansisiipi_heva_0519_3

lansisiipi_heva_0519_5

 Lue myös: