Lokki Joonatanin kirjoittaja Richard Bach lento-onnettomuudessa

Lentämisen riemusta ja vaikeudesta kertovan Lokki Joonatan -kirjan tekijä Richard Bach on loukkaantunut vakavasti lento-onnettomuudessa. Hän oli 31. elokuuta laskeutumassa San Juanin saarelle Washingtonin osavaltiossa, kun SeaRey-amfibion laskuteline osui sähköjohtoihin ja  kone syöksyi maahan.

Ruohopintaiselle lentopaikalle San Juan Valley Roadin varrella laskua tehnyt SeaRey jäi onnettomuuden jälkeen ylösalaisin ja siinä yksin ollut Bach loukkaantui. Sähköjohdot sytyttivät pienen maastopalon.

Lähistöllä olleet retkeilijät vapauttivat turvavöihin roikkumaan jääneen Bachin. Vakavia pää- ja olkapäävammoja saanut kirjailija kuljetettiin sairaalaan. Hänen poikansa on lauantaina kertonut tiedotusvälineille isänsä tilan vakiintuneen.

Richard Bach kirjoitti Jonathan Livingston Seagull -kirjan, joka useiden hylkäysten jälkeen julkaistiin 1970. Siitä tuli yllätyshitti ja sittemmin kestosuosikki, jonka ajatuksia siteerataan edelleen. Lentämisen ohella se kertoo paremman etsimisestä.

Kirja ilmestyi suomeksi Kaija Kaupin käännöksenä vuonna 1972 nimellä Lokki Joonatan. Kirja on kuvitettu Russel Munsonin ottamilla lokkivalokuvilla.

Tiivisti kirjoitettu filosofinen tarina on vain 93-sivuinen. Lokki Joonatanin ajatuksia on usein siteerattu suomalaistenkin lentäjien muistokirjoituksissa.

Vuonna 1936 syntynyt Bach lensi nuorempana mm. Yhdysvaltojen merivoimien reservissä F-84F Thunderstreak -hävittäjää. Onnettomuuteen hän joutui omistamallaan Progressive Aerodyne SeaRey -amfibiokoneella (N346PE).

Kirjailija oli antanut 2008 valmistuneelle koneelleen lempinimen Puff. Hän on kertonut rakkaasta lentoharrastuksestaan tällä hetkellä suljetuilla nettisivuillaan sekä lukuisilla YouTube -videoillaan. +

 

Uutinen ja kuvia pelastustoimista: San Juan Islander

Richard Bachin video Puff-koneella lentämisestä : YouTube