Lufthansan lentolakko peruttiin - neuvottelut jatkuvat uudet tarjouksen ympärillä

Lufthansa_A380_noseLufthansan lentäjäliiton Vereinigung Cockpitin (VC) tiistaille 16. syyskuuta Frankfurtiin suunniteltu lakko on peruttu. Työnantaja teki lentäjille uuden konkreettisen tarjouksen maanantaina iltapäivästä. Myös lentäjäliitto toimitti työnantajalla oman listauksensa eläkemuutoksista.

Lufthansan Vereinigung Cockpitille tekemä ehdotus sisältää lentäjille tärkeän aikaisen eläköitymisen mahdollisuuden mutta sitä on porrastettu entistä enemmän. Järjestelmä takaa ennen 1. tammikuuta 2014 Lufthansan, Lufthansa Cargon ja Germanwingsin palvelukseen tulleille lentäjille lähes nykyiset edut.

Yhtiön ehdotus sisältää kaksi isompaa muutosta eläkejärjestelmään, joiden on määrä parantaa pitkän aikavälin kilpailukykyä. Aikaisin eläköitymisikä nousisi uuden tarjouksen myötä vaiheittain 55 ikävuodesta 60 vuoteen ja se koskisi rahtilentäjiä Lufthansa Cargolla sekä koko Germanwingsiä.

Muutoksessa huomioitaisiin palvelusvuodet ja se turvaisi vanhempien työntekijöiden aseman. Vaatimuksena oli 30 vuoden työura. Mikäli ura jäisi sen alle lisättäisiin elälöitymisikään 2 kuukautta jokaista vuotta kohden aina 30 vuoteen saakka. Lufthansa konsernissa 20 vuotta olleella se merkitsisi siis 20 kuukauden korotusta 55 vuoden eläkeikään.

Tämän lisäksi eläköitymisen keski-ikää on määrä nostaa Lufthansalla 58 ikävuodesta 61 ikävuoteen vuoteen 2021 mennessä. Tarjous sisältää myös vaatimuksen vuoden pidemmästä työurasta aina vuoteen 2023 saakka jos eläkeikävaatumusta ei saavuteta.

Myös Vereinigung Cockpit on jättänyt yhtiölle oman uuden tarjouksensa. Huolimatta tiistaisen lakon perumisesta ja neuvotteluiden jatkumisesta työtaisteluiden mahdollisuus jää yhä ilmaan.

Lentäjien työnseisaukset ovat sekoittaneet Lufthansa konsernin liikennettä jo pitkään. Keväällä 2014 konsernin lentoja sotki kolmepäiväinen lakko ja nyt syksyllä yksittäisiä lakkopäiviä on ollut jo kolme. Viimeisimmän perutun lakkopäivän jälkeen lentoja on peruttu yli 4000 ja lähes puoli miljoonaa matkustajaa on joutunut vaihtamaan matkasuunnitelmiaan.