Maa- ja Ilmavoimat ilmapuolustusharjoitukseen Lohtajalle - säätutkahäiriöt mahdollisia

Lohtaja14_6_nasams_net_puolustusvoimatValtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus 2/2019 järjestetään 12.–21.11.2019 Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella. Tavoitteena on harjoituttaa Maavoimien ja Ilmavoimien ilmapuolustuksellista yhteistoimintaa. Lentotoiminta on osa harjoitusta ja sen myötä ilmassa saattaa näkyä omasuojaheitteitä.

 Ilmapuolustusharjoituksen päätavoitteena on kehittää asevelvollisten ja henkilökunnan osaamista ilmatorjunnan eri tehtävissä sekä harjoitella Maavoimien ja Ilmavoimien ilmapuolustuksellista yhteistoimintaa. Ilmapuolustusharjoitus on ilmatorjunnan varusmiesten ja reserviläisten tärkein ampuma- ja taisteluharjoitus.

IPH22019Kaksivaiheinen harjoitus koostuu ampumavaiheesta 12.–16.11. ja taisteluvaiheesta 17.–21.11. Taisteluvaiheen aikana ei ammuta kovilla ampumatarvikkeilla.

Harjoitusalue kattaa laajan alueen länsi-rannikolla aina Kemistä Vaasan ja Seinäjoen tasalla saakka. Laajuuden myötä harjoitustoiminta aiheuttaa muulle ilmaliikenteelle reitti-, korkeus- tai aikarajoituksia. Erityisesti liikennerajoitukset kohdistuvat Oulun ja Kokkola-Pietarsaaren lentoasemien liikenteeseen.

 Harjoitukseen liittyy helikopteritoimintaa sekä muuta lentotoimintaa eri konetyypeillä koko harjoituksen ajan.

Lentotoiminnassa käytetään silppua ja soihtuja, mitkä saattavat ilmetä ylimääräisinä kaikuina esimerkiksi säätutkassa ja valopilkkuina taivaalla. Lennoista saattaa lisäksi aiheutua melua.

 IMG_8417Harjoituksen johtaa ilmatorjunnan tarkastaja, everstiluutnantti Mikko Mäntynen. Harjoituksen johto- ja valmisteluvastuu on Ilmasotakoululla ja tukivastuu Karjalan prikaatilla.

Harjoitukseen osallistuu joukkoja Maavoimien kaikista ilmatorjuntakoulutusta antavista joukko-osastoista ja Ilmavoimista. Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 1400 henkilöä.

Harjoitusjoukkojen moottorimarssit näkyvät liikenteessä:

Saatutkahairio_ilmatiedeHarjoitusjoukkojen moottorimarssit aiheuttavat normaalia suurempia liikennemääriä ja saattavat vaikuttaa muuhun liikenteeseen 11.–14.11. ja 21.11. Pienempiä marssiosastoja voi liikkua muinakin päivinä.

Moottorimarssiosastojen marssinopeus on 80 km/h ja ne liikkuvat seuraavilla reiteillä:

Vekaranjärvi – VT 15 – VT 13 Mikkeli – Jyväskylä – VT 4 Äänekoski – VT 13 – Kokkola – VT 8 Lohtaja
Rovaniemi – VT 4 – Oulu – VT 8 – Lohtaja
Riihimäki – Hämeenlinna – VT 3 Tampere (läntinen ohitustie) – VT 3 Seinäjoki – Kauhava – VT 8 Kokkola – Lohtaja
Tikkakoski – VT 4 Äänekoski – VT 13 Kokkola – VT 8 Lohtaja
Hamina – VT 15 Kouvola – KT 46 Heinola – VT 4 Äänekoski – VT 13 Kokkola– VT 8 Lohtaja