Maarianhaminan lentoasema avautui liikenteelle - kiitotie sai uuden pinnan ja valaistuksen

Maarianhaminan_terminaaliMaarianhaminan lentoasema avautui jälleen lentoliikenteelle, kun alkukesän aikana toteutettu kiitotieremontti on valmistunut. Reittiliikenne Helsinkiin, Tukholmaan ja Turkuun käynnistyi 4. heinäkuuta alkaen. Finavian toteuttama viiden miljoonan euron investointi mahdollistaa Ahvenanmaan lentoliikenteen toimintaedellytykset pitkälle tulevaisuuteen.

Finavia ajoitti Maarianhaminen lentoaseman kiitotien kunnostustyöt alkukesään, jolloin matkustajamäärät ovat perinteisesti matalammat kuin loppukesästä. Remontin vaikutukset matkustukseen pysyivät suunnitelman myötä pieninä vaikka koronaviruspandemiakin on omalta osaltaan vaikuttanut lentojen määrään.

Toteutetun remontin aikana uusittiin kiitotien pinta, lentoaseman sähkökeskus ja sähkönsyöttö- sekä kiitotievalojärjestelmät. Lisäksi parannettiin kiitotien reuna- ja turva-alueita.

MHQ_kiitotie_Finavia"Finavian toteuttaman, viiden miljoonan euron remontin aikana kiitotie päällystettiin uudelleen ja lentoaseman sähkönsyöttö, kaapeloinnit ja kiitotievalojärjestelmä uusittiin. Samalla kiitotievalojärjestelmän yli 130 valaisinta vaihdettiin ympäristöystävällisiin led-valoihin", kertoo Maarianhaminan lentoaseman päällikkö Tanja Sabel Finaviasta.

Uusien led-valaisimien energiankulutus on vain noin 30% aikaisempiin valaisimiin verrattuna, mikä tukee ympäristövastuullisuutta.

Finavian tavoitteena on vähentää oman toimintansa ympäristövaikutuksia. Kaikki Finavian lentoasemat saavuttivat hiilineutraaliuden jo vuonna 2019. Tulevaisuuden tavoite on saavuttaa nettonollapäästöt.

"Otamme kehittämistä koskevissa päätöksissämme vahvasti huomioon vastuulliset teknologiavalinnat ja ympäristönsuojelua tukevat ratkaisut, joilla rakennamme, ylläpidämme ja korjaamme lentoasemiamme", jatkaa Sabel.

"Nopeat tehokkaat liikkumismuodot ovat tärkeitä kaikille yhteiskunnille, mutta etenkin se on tärkeää Ahvenanmaalle, saarella kun olemme. Lentoyhteydet ovat tärkeitä elinkeinoelämälle, asukkaille ja enenevissä määrin myös matkailijoille. Kehitys kestävän lentoliikenteen saavuttamiseksi etenee vauhdilla ja nyt perustukset on luotu ympäristöystävällisen lentoliikenteen saavuttamiseksi, kun vaihtoehto on tarjolla", sanoo Christian Wikström, Ahvenanmaan maakuntahallituksen infrastruktuuriministeri.

Ennen syksyä Finavia uusii myös lentoaseman maaliikenteen polttoainejakeluaseman ja asentaa sähköautojen latauspisteitä pysäköintialueelle. Töillä ei ole vaikutusta lentoliikenteeseen.

Vuonna 1937 valmistuneelle Maarianhaminan lentoasemalle on ollut säännöllistä lentoliikennettä vuodesta 1940 lähtien. Parhaillaan Ahvenanmaalla vietetään maakunnan itsehallinnon 100-vuotisjuhlavuotta.

SE-LJS_030321Maarianhaminasta liikennöivä Air Leap lentää juhlavuonna Åland 100 -erikoisvärityksellä olevalla Saab 340 -koneella Tukholman Arlandaan ja Turkuun. Helsinki-Vantaalle Maarianhaminasta lentää Finnairin osaomistusyhtiö Norra. Myös Helsinki Citycopter tarjoaa kesäkaudella helikopteriyhteyksiä Maarianhaminaan.

Nyt tehdyn remontin ansiosta Ahvenanmaan lentoliikenteen toimintaedellytykset on turvattu pitkälle tulevaisuuteen. Lentoasema pystyy jatkossakin tarjoamaan lentoyhtiöille hyvät puitteet toimia ja palvella asiakkaitaan.

Finavia toivottaa kaikki matkustajat ja lentoyhtiöt lämpimästi tervetulleiksi uudistetulle Maarianhaminan lentoasemalle. Reittiliikenne Helsingistä ja Tukholmasta käynnistyi sunnuntaina 4. heinäkuuta ja lennot Turkuun alkoivat maanantaina 5. heinäkuuta 2021.

Lue myös: