Maavoimien harjoituksiin laajaa helikopteritoimintaa - mukana myös AH-64E Apache -taisteluhelikopterit

UK_Apache_1Maavoimat harjoittelee kesän 2024 aikana isoissa joukkokokonaisuuksissa ja kehittää kykyään kahden- ja monenvälisiin yhteisoperaatioihin liittolaisten kanssa. Harjoituksissa on myös ilmakomponentti ja luvassa on kansainvälistä helikopteritoimintaa liittolaismailta Etelä- ja Pohjois-Suomeen. Harjoituskauden käynnistää Arrow 24 -harjoitus, jossa Pohjankankaan ylle on luvassa mm. AH-64E Apache -taisteluhelikoptereita.

Maavoimien kansainvälisen harjoitustoiminnan käynnistää Panssariprikaatin johtama mekanisoitu Arrow 24 -harjoitus Pohjankankaan ampuma- ja harjoitusalueella Niinisalossa 26.4.-14.5. Pirkkalaan tukeutuvien helikoptereiden lentotoiminta ajoittuu päivittäin enimmäkseen kello 8‒16 väliselle ajalle. Lennot suuntautuvat pääasiassa juuri Pohjankankaan ampuma- ja harjoitusalueelle Niinisaloon.

UK_Apache_2Harjoituksen noin 2600 osallistujasta suurin osa on varusmiehiä. Panssariprikaatin lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja Karjalan prikaatista, Utin jääkärirykmentistä, Jääkäriprikaatista, Porin prikaatista, Maasotakoululta, Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksesta ja 2. Logistiikkarykmentistä.

Osallistujista noin 300 on liittolaisia Isosta-Britanniasta, Latviasta ja Virosta. Harjoitus kehittää liittouman mekanisoitujen joukkojen toiminnan lisäksi yhteistoimintaa ilmatuen kanssa brittien AH-64E -taisteluhelikoptereiden tuodessa Pohjankankaalla vuosittain järjestettävälle harjoitukselle uudenlaisen ilmaelementin.

Kansainvälistä helikopteritoimintaa Maavoimien harjoituksissa huhti-kesäkuussa 2024

helikopterit_030822Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen asevoimien helikoptereita osallistuu Maavoimien harjoitustoimintaan 24. huhtikuuta – 7. kesäkuuta 2024. Helikoptereiden lentotoimintaa on eteläisessä ja pohjoisessa Suomessa. Toiminta painottuu Puolustusvoimien harjoitusalueille. 

Helikoptereiden lentotoiminta liitetään osaksi Maavoimien kokonaisharjoittelua Kainuun prikaatin, Karjalan prikaatin, Panssariprikaatin, Kaartin jääkärirykmentin ja Utin jääkärirykmentin johtamissa harjoituksissa.

Pirkkala_rajoitusIson-Britannian harjoitusosastoon Suomessa kuuluu kaksi AH-64E -taisteluhelikopterilentuetta. Helikopterit tukeutuvat Suomessa olonsa aikana Utin jääkärirykmenttiin Kouvolan Utissa sekä Satakunnan lennostoon Pirkkalassa.

Puolustusvoimat on ottanut harjoituksen ajaksi haltuun laajemman alueen Tampere-Pirkkalan lentoaseman ympäristöstä ajalle 15.4.- 22.5.2024. Alueella voi olla tilapäisiä liikkumisrajoituksia.

Pirkkalan tukikohtaan tukeutuvaan helikopteriosastoon kuuluu kuusi Iso-Britannian maavoimien AH-64E Apache -taisteluhelikopteria ja noin 130 henkilöä. Satakunnan lennosto toteuttaa isäntämaatuen vierailevalle helikopteriosastolle.

UK_Chinook_1_UTJRMaavoimien harjoitustoimintaan osallistuu lisäksi Virossa tukeutuvia Ison-Britannian CH-47 Chinook- ja AW159 Wildcat-helikoptereita.

Yhdysvaltojen harjoitusosastoon kuuluu viisi UH-60 Blackhawk-, kolme CH-47 Chinook- ja kolme HH-60 -helikopteria. Ne tukeutuvat Rovaniemen tukikohtaan.

Suomalaiset operoivat harjoituksissa NH90- ja MD500-helikopterikalustoilla.

Päivitys 24.4. kello 12.44: Lisätty Pirkkalaan tukeutuvan taisteluhelikopterilentueen vahvuus.

Lue myös: