Mallet Strike 2/24 -harjoitus kokoaa ilmapuolustajat Lohtajalle - liittolaisista mukana USA, Ruotsi ja Norja

Lohtaja14_6_nasams_net_puolustusvoimatKansainvälinen ilmapuolustusharjoitus ADEX 2/24 Mallet Strike (Air Defence Exercise) järjestetään Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella 12.-21. marraskuuta 2024. Suomalaisjoukkojen lisäksi kansainvälistä puolta harjoitukseen tuovat ilmapuolustusjoukot Yhdysvalloista, Ruotsista ja Norjasta.

Lohtajalla perinteisesti järjestetty ilmapuolustusharjoitus on aikaisemmin tunnettu valtakunnallisena ilmapuolustusharjoituksena. Ilmasotakoulun ja Jääkäriprikaatin harjoitus on kasvanut jatkuvan kehittymisen konseptilla kansainvälisen mittakaavan haastavia maalitilanteita tarjoavaksi koulutustapahtumaksi. Toukokuussa 2024 harjoituksen ampuvaiheeseen osallistui ensi kertaa kansainvälisiä joukkoja, kun mukana oli Saksan Flugabwehrraketengruppe 21:n Patriot-ilmatorjuntaohjusryhmä.

Syksyn ilmapuolustusharjoitukseen Lohtajalla osallistuu joukkoja kaikista ilmatorjuntakoulutusta antavista joukko-osastoista, Ilmavoimista ja Merivoimista sekä ilmapuolustusjoukkoja Yhdysvalloista, Ruotsista ja Norjasta.

Kaksivaiheinen Mallet Strike 2/24 -harjoitus alkaa ampumavaiheella 12.-16. marraskuuta. Ilmatorjunta-aseilla ammutaan 13.11.2024 kello 07.00 - 16.11.2024 kello 24.00 välisenä aikana. Ampumatarvikkeista aiheutuu laukausmelua Lohtajan ja Houraatin alueelle.

Kovapanosammunnat edellyttävät, että vaara-alue on tyhjä ammuntojen aikana. Vaara-alue tulee olla tyhjä myös ammuntojen harjoitteluun liittyvän 2A-luokan lennokkitoiminnan aikana. Käytettäviä lennokkeja ovat mm. Banshee- ja Snipe-järjestelmät

Vaarallinen alue on etelässä Hakunti - Paskalaaka - Tankar, josta länteen 20 kilometriä, josta luoteeseen 26 kilometriä. Lännessä Vattajanniemen rantaviivasta 60 kilometriä luoteeseen. Idässä Ohtakari, josta 70 kilometriä koilliseen Piehingin tasalle, josta 65 kilometriä luoteeseen.

Liikkuminen ja oleskelu Lohtajan Vattajanniemellä ja merialueella on harjoituksen aikana rajoitettu tai kokonaan kielletty. Puolustusvoimat vastaa maa- ja merialueen sekä ilmatilan valvonnasta ja eristämisestä ja ampuma-alue eristetään 11.11. kello 16.00 - 21.11. kello 12.00 väliseksi ajaksi.

 Harjoitus jatkuu välillä 17.-21. marraskuuta ilmaoperaatioiden torjuntavaiheella. Hävittäjä- ja helikopteritoiminta voi aiheuttaa normaalista poikkeavaa lentomelua 17.–20.11. Harjoituksen ampumavaihe toteutetaan maavoimien ilmatorjunta-aseilla ja ilmavoimien ilmasta-ilmaan -ammunnoin. Ilmavoimat suorittaa 2A-luokan lennokkitoimintaa myös 17.11 - 20.11.2024 kello 00.00-24.00 välisenä aikana. Lennokkitoiminta päättyy 20.11. kello 13.00 mennessä.

Puolustusvoimat muistuttaa, että silmäturvallisuuden takia ilmamaalin tähystäminen optisilla laitteilla on kielletty.

Poikkeusolojen joukkojen harjoittaminen edellyttää ajoittain alueiden käyttöä myös muualla kuin Puolustusvoimien pysyvässä käytössä olevilla alueilla. Puolustusvoimat on tehnyt harjoituksen ajalle aluevarauksia Kokkolassa ja Kalajoella. Varausten myötä Puolustusvoimat voi harjoittaa joukkoja taktisesti oikeilla käyttöperiaatteilla.

Harjoituksen päämääränä on parantaa reserviläisten, varusmiesten sekä henkilökunnan osaamista ilmatorjunnan sekä ilmapuolustuksen eri tehtävissä operatiiviseen tehtävään harjaantumiseksi. Kyseessä on ilmatorjuntajoukkojen tärkein harjoitus.

ADEX Mallet Strike -ilmapuolustusharjoitukseen osallistuu noin 1 300 taistelijaa. Harjoituksessa käytettävään kalustoon kuuluu noin 450 ajoneuvoa, noin 20 lentokonetta, kaksi helikopteria sekä Maa- ja Ilmavoimien lennokkikalustoa. 

Mallet Strike -harjoituksen kanssa samaan aikaan Rovaniemi-Kemijärvi -alueella järjestetään Maavoimien Lightning Strike 24 -tykistöharjoitus. Siinä on mukana enimmillään noin 3600 sotilasta, josta noin 1250 on kansainvälisiä joukkoja. Kotimaasta harjoitukseen osallistuu joukkoja Maavoimien joukko-osastoista, Ilmavoimista, Rajavartiolaitoksesta, Johtamisjärjestelmäkeskuksesta, Sotilaslääketieteen keskuksesta sekä Logistiikkalaitoksesta. MH