Merivoimien Freezing Winds -harjoituksessa mukana Naton aluksia ja P-8A Poseidon -meritoimintakone

168761_240916bMerivoimien johtamaan kansainväliseen Freezing Winds 22  -merisotaharjoitukseen osallistuu joukkoja kaikista Puolustusvoimien puolustushaaroista sekä runsaasti kansainvälisiä kumppaneita. Tämä 22.11.-2.12. järjestettävä Merivoimien pääsotarjoitus sisältää aktiivista lentotoimintaa ja mukana mm. Yhdysvaltain merivoimien US Navyn P-8 Poseidon -meritoimintakone.

Freezing Winds 22 -harjoituksessa on mukana yhteensä 23 taistelualusta, huolto- ja tukialuksia sekä kuljetusveneitä sekä rannikko- ja maajoukkoja. Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 5000 henkilöä. 

Harjoituksen lentotoiminta on aktiivista Etelä-Suomen ja Pohjoisen Itämeren alueella koko harjoituksen ajan. Ilmavoimat toteuttaa lentotoimintaa Hornet- ja Hawk -kalustolla ja Maavoimat NH90-helikoptereilla. Mukana on myös Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontalentokone sekä yhdysvaltalainen merivalvontakone P-8 Poseidon.

Boeing P-8A Poseidon -meritoimintakone kykenee valvontatehtävien lisäksi myös mm. pinta-alusten ja sukellusveneiden torjuntaan. Kaikkiaan koneeseen voidaan asentaa jopa 100 ulkoista antennia joiden lisäksi se voi pudottaa mereen myös sonopoijuja. Niitä koneessa voi olla jopa 129 kappaletta. Aseistuksena voidaan käyttää siipiripustimiin kiinnitettyjä neljää Harpoon -meritorjuntaohjusta tai viittä torpedoa. Poseidonin toiminta-aika on yli kymmenen tuntia ja se voi valmistajan mukaan operoida laajasti eri korkeuksilla aina 200 jalasta lentopinnalle 410.

lepo_noco18_1Eurooppaan sijoitettuja P-8A Poseidon -meritoimintakoneita on RAF:n lisäksi myös  Yhdysvaltain merivoimien Euroopan ja Afrikan joukoilla joiden tukikohta on Italian Sisilian Sigonellassa. US Navyn Poseidon on vieraillut Suomessa ainakin Northern Coasts harjoituksessa 2018, jolloin se tukeutui Turkuun. 

Suomenlahden ja Saaristomeren alueella toteutettavan harjoituksen tavoitteena on harjoitella kansainvälisiä yhteisoperaatioita Suomen rannikon ja Itämeren olosuhteissa sekä harjoituttaa Merivoimia kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen.

"Jokavuotinen harjoituksemme tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden harjoitella vaativia taistelutehtäviä Itämeren marraskuisissa tuuli- ja valaistusolosuhteissa. Kansainvälisten kumppanien mukanaolo on erittäin tervetullut lisä Merivoimille. Yhteinen harjoittelumme lisää koko Itämeren alueen vakautta ja turvallisuutta", arvioi Merivoimien esikuntapäällikkö, lippueamiraali Jukka Anteroinen.

Harjoituksessa on suomalaisten alusten ja joukkojen lisäksi mukana Naton pysyvä alusosasto SNMG1 (Standing NATO Maritime Group 1),  jossa on mukana yhteensä kolme alusta Alankomaista, Tanskasta ja Norjasta sekä miinantorjuntaosasto SNMCMG1 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1), jossa on kolme alusta Saksasta ja Alankomaista.


Tämän lisäksi mukana on Yhdysvaltain merijalkaväen osasto (2nd Marine Logistics Detachment), Arleigh Burke-luokan hävittäjä Yhdysvalloista, miinantorjunta-alus FGS Dillingen Saksasta ja fregatti Chevalier Paul sekä miinantorjunta-alus Croix du Sud Ranskasta.

Ruotsista harjoitukseen osallistuvat Visby-luokan korvetit HMS Härnösand, ja HMS Helsingborg sekä Göteborg-luokan HMS Gävle.


Kansainvälisiä aluksia Turussa

Harjoitukseen osallistuvia laivoja kiinnittyy Turkuun harjoituksen alkaessa. Naton miinantorjuntaosasto SNMCMG1, saksalainen miinantorjunta-alus Dillingen ja ranskalainen miinantorjuntaalus Croix du Sud kiinnittyvät Turun satamaan 19.-23.11. Alukset eivät ole auki yleisölle.

Harjoitus aiheuttaa lisääntynyttä sotilasajoneuvojen liikennettä erityisesti Länsi-Uudenmaan alueella.