NATO valvonut Baltian ilmatilaa jo kymmenen vuotta - nyt vuoroon USAF:n Eaglet

balticairpolicin_f15_lithuanianairforceYhdysvaltain ilmavoimat otti vastuun kolmen Baltian maan ilmavalvonnasta 3. tammikuuta järjestetyssä tilaisuudessa. Tukikohtana toimii Šiauliai Liettuassa. Edellinen NATO-maa vastuussa oli Belgia. Se oli myös ensimmäinen, joka käynnisti toiminnan maaliskuussa 2004. Nyt USAF toi paikalle neljä F-15C Eagle -hävittäjää tukijoukkoinen.

balticairpolicin_f15_unitedstateseuropeancommand_3

Belgialaiset Lockheed Martin F-16AM Fighting Falcon -hävittäjät Šiauliaissa korvaava valvontaosasto tuli USAF:n 48th Fighter Groupista RAF Lakenheathista Englannista. Siihen kuuluu neljän Boeing (McDonnell Douglas) F-15C Eagle -ilmaherruushävittäjän lisäksi yhteensä noin 150 henkilöä. Vuoro kestää neljä kuukautta.

balticairpolicin_f15_unitedstateseuropeancommand_4Virolla, Latvialla ja Liettualla ei ole omia taistelukoneita. Maiden liityttyä puolustusliitto NATO:n jäseniksi Baltic Air Policing -nimellä tunnetun valvontatehtävän aloitti huhtikuun 2004 alussa Belgian ilmavoimat. Päivystysjaksot ovat vaihdelleet muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen.

Ehkä eniten julkisuutta Air Policing sai pääsiäisenä 2013, kun kaksi venäläistä Tupolev Tu-22M -pommikonetta ja neljä Sukhoi Su-27 -hävittäjää lensi kansainvälisessä ilmatilassa lähelle Ruotsia ilman, että sen omia torjuntahävittäjiä nousi niitä tunnistamaan.

BRTEXIV3_NATOBaltian päivystysvuorossa oli tuolloin Tanskan ilmavoimat. Kaksi sen QRA-valmiudessa (Quick Reaction Alert) ollutta Lockheed Martin F-16 -hävittäjää lähetettiinkin Šiauliain tukohdasta tunnistamaan maaleja. Näköyhteyttä nekään eivät ehtineet venäläisosastoon saada.

Viro haluaisi saada valvontaa tekevän osaston alueelleen 2015 alkaen ainakin muutamaksi kuukaudeksi vuodesta. Tarjolla olisi kunnostettu Ämarin tukikohta. Liettua haluaa kuitenkin pitää toiminnan ympärivuotisena omalla alueellaan. Myös NATO vaikuttaa olevan nykyjärjestelyyn tyytyväinen.

Mukana Baltic Air Policingissa ovat olleet Belgia, Tanska, Tshekki, Englanti, Norja, Hollanti, Espanja, Yhdysvallat, Puola, Portugali, Ranska, Romania, Turkki ja Saksa.

mirage2000_il20_natoViimeviikkoisessa Belgian ja Yhdysvaltojen vuoronvaihtotilaisuudessa Šiauliaissa Liettuan puolustusministeri Juozas Olekas kertoi, että myös Unkari ja Italia ovat liittymässä operaatioon.

NATO-maat ovat käyttäneet Baltian ilmatilan valvontaan todella vaihtelevaa kalustoa. Koneina on ollut mm. Eurofighter Typhoon, MiG-21, MiG-29, F-4F Phantom II, Mirage 2000, Mirage F-1, F-16 Fighting Falcon, F-15C Eagle, Tornado F.3 ja JAS 39 Gripen.

 

Lue myös: