Naton alaisuudessa toimivan monikansallisen yksikön A330 MRTT -ilmatankkeri tukeutuu Rovaniemelle

MMU_A330MRTTIlmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät harjoittelevat monikansallisen Multinational Multirole Tanker Transport Unit -yksikön A330 MRTT -ilmatankkauskoneen kanssa Suomen yllä 16.–17.4. ja 23.–24.4.2024. Naton alaisuudessa toimiva ilmatankkeri tukeutuu harjoitusten ajan Rovaniemelle.

Lapin ja Karjalan lennostot toteuttavat ilmatankkauslentokierrokset yhteistyössä monikansallisen Multinational Multirole Tanker Transport Unit (MMU) -yksikön kanssa. Ilmatankkausharjoittelun tavoitteena on kouluttaa, ylläpitää ja uusia suomalaisten hävittäjälentäjien ilmatankkauskelpuutuksia. Kelpuutuksen suorittaminen on osa Hornet-ohjaajien lentokoulutusta.

Ilmatankkausharjoittelua lennetään Suomen ilmatilassa Rovaniemen, Kuusamon, Kajaanin, Kuopion, Jyväskylän ja Oulun välisellä alueella osana Ilmavoimien päivittäistä lentotoimintaa 16.–17.4. ja 23.–24.4.2024.

MMU_A330MRTT_MMF19MMU-yksikön Airbus A330 MRTT saapui Suomeen tiistaina 16. huhtikuuta Liettuan Kaunasista. Harjoitteluun osallistuu suomalaisia F/A-18 Hornet -hävittäjiä ja yksi A330 MRTT -ilmatankkauskone. Ilmavoimien Hornetit lentävät kotitukikohdistaan Rovaniemeltä ja Rissalasta. A330 MRTT -ilmatankkauskone tukeutuu Rovaniemelle.

MMF-ohjelman (Multinational Multi Role Tanker Transport Fleet) MMU-yksikkö (Multinational MRTT Unit) toimii Naton alaisuudessa ja sen nykyinen seitsemän A330 MRTT -koneen laivasto on rekisteröity Hollantiin. MMU-yksikkö on Alankomaiden, Belgian, Luxemburgin, Saksan, Norjan ja Tšekin muodostama yhteisö. Kaluston päätukikohta on Eindhoven ja toinen tukikohta sijaitsee Kölnissä.

Maaliskuusta 2023 lähtien MMU on voinut operoida maailmanlaajuisesti ilmatankkaus-, ilmakuljetus- ja medevac-tehtävissä. Kyseisiä ilmatankkauskoneita operoi monikansallinen joukko lentäjiä, matkustamohenkilökuntaa sekä teknistä henkilöstöä.