Neljäs Saab GlobalEye -monitoimivalvontakone nousi ilmaan - asiakkaana Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Saab_GE4_1Neljäs Saab GlobalEye AEW&C -monitoimivalvontakone (Airborne Early Warning & Control) on suorittanut ensilentonsa Ruotsin Linköpingissä 3. huhtikuuta 2023. Koneyksilö toimitetaan myöhemmin Yhdistyneille arabiemiirikunnnille (UAE), joka on vastaanottanut jo kolme tilaamistaan viidestä GlobalEyesta. Saabin toinen asiakas on Ruotsi, joka on tilannut kaksi GlobalEyta.

Saabin neljännen GlobalEye -monitoimivalvontakoneen ensilennolla suoritettiin useita erilaisia kokeita liittyen koneen suorituskykyyn.

“Olemme erittäin tyytyväisiä jälleen yhden GlobalEyen onnistuneeseen ensilentoon. Tämä on jälleen osoitus siitä, että meillä on tarvittava infrastruktuuri, osaaminen ja asiantuntemus toimittamaan asiakkaille maailman edistyksellisimmän AEW&C-ratkaisun, ja teemme tämän ajassa, jollaista ei olla ennen markkinoilla nähty,” sanoi Saabin Surveillance-liiketoiminta-alueen johtaja Carl-Johan Bergholm.

globaleye_skiboxGlobalEye on rakennettu Bombardier Global 6000 -liikesuihkukoneeseen, jonka tunnusomainen piirre on rungon yläpuolinen tutka-antenni. Sen muotosuoja eli ns. skibox on suomalaisen Aerostructuresin valmistama.

GlobalEye sisältää laajan skaalan erilaisia passiivisia ja aktiivisia sensoreita, joilla se voi havainnoida, tunnistaa ja seurata kohteita ilmassa, merellä ja maalla. Valvontakoneen Erieye Extended Range -tutka-antennin valvontakyky yltää yli 550 kilometrin päähän.

GlobalEye soveltuu sotilastoiminnan lisäksi myös siviilioperaatioihin, kuten SAR- eli etsintä- ja pelastustehtäviin, rajavalvontaan, lennonvarmistuksen varajärjestelmäksi, avustamaan katastrofitilanteissa, huumeiden salakuljetuksen torjuntaan, valvomaan kalastusalueita sekä suojaamaan suuria tapahtumia. GlobalEye tarjoaa valvontatehtäviin kaivatun pitkän, jopa 11 tunnin toiminta-ajan sekä suuren matkanopeuden siirtymiseksi tehtäväalueelle tai turvalliseen ilmatilaan.

GE_takeoffSaabin GlobalEye-ohjelmaan liittyviä töitä tehdään Göteborgissa, Linköpingissä, Järfällassa, Arbogassa ja Luulajassa Ruotsissa sekä Tampereella Suomessa ja Centurionissa Etelä-Afrikassa.

Saabin AEW&C -ratkaisuilla on merkittävä asiakaspohja ympäri maailmaa jo 30 vuoden ajalta. Viimeisin GlobalEye-asiakas on Ruotsin puolustusmateriaalihallinto FMV, joka tilasi kesäkuussa 2022 Saabilta kaksi GlobalEye-monitoimivalvontakonetta. Kyseinen noin 700 miljoonan euron sopimus sisältää optiot kahteen lisäkoneeseen.

GE_onstandSuurin GlobalEye-asiakas on toistaiseksi Yhdistyneet arabiemiirikunnat, joka on siis tilannut kaikkiaan viisi tällaista AEW&C -valvontakonetta.

GlobalEye:n roll out -tilaisuus oli helmikuussa 2018 ja ensilento tapahtui maaliskuussa 2018. Ensimmmäiset koneyksilöt toimitettiin UAE:lle huhti- ja syyskuussa 2020. Kolmannen koneen toimitus tapahtui helmikuussa 2021. Loput koneet on määrä toimittaa sopimuskaudella joka päättyy vuoteen 2025. Yksi UAE:n GlobalEye-koneista vieraili ennen asiakastoimitusta Suomessa Kauhavan lentonäytöksessä vuonna 2020.

GlobalEye on ehdolla myös Naton seuraavaksi AEW&C suorituskyvyksi. Kisassa on mukana ainakin myös Boeing E-7 Wedgetail.

Uusimpien GlobalEye-monitoimivalvontakoneiden lisäksi Saab on toimittanut eri puolille maailmaa EMB-145, Saab 2000 ja Saab 340 -koneisiin perustuvia Erieye-tutkavalvontakoneita. Näitä Saabin lentäviä ilmavalvontaratkaisuja on käytössä Euroopassa, Lähi-idässä, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. MH

Lue myös:

Lue myös artikkeli: Saab esitteli uuden GlobalEye AEW&C -monitoimivalvontakoneen