NH90 Autokeitaan risteyksessä - kopteri matkasi kotihalliinsa maantietä pitkin

NH90_lavetti_3_kyostipartonenMaavoimien NH90 -helikopteri kuljetettiin keskiviikkona lavetilla Säkylästä Forssan kautta Uttiin. Kopterin roottorimekanismin lepatuksen rajoitin vaurioitui lokakuun alussa Huovinrinteellä Säkylässä. Utissa arvioitiin, että kopteri kannattaa siirtää maanteitse kotihalliinsa odottamaan varaosaa ja korjausta.

NH90_lavetti_1_kyostipartonenUtin Jääkärirykmentin Helikopteripataljoona lainasi siirtoa varten Ilmavoimilta ilma-alusten kuljettamiseen tarkoitetun Scanian vetämän lavetin. Operaation ajaksi kopterin pää- ja pyrstöroottori irrotettiin.

Lavetin avulla on siirretty myös historiallisia koneita kuten Messerschmitt Bf 109 G-6 -hävittäjää näyttelypaikasta toiseen.

NH90_lavetti_2_utinjaakarirykmentti

Harvinainen NH90-helikopterin maantiekuljetus Säkylästä Uttiin kaarsi onnellisesti varuskunnan portiille illansuussa (kuva oikealla ja alla). 

Helikopteripataljoonalla on aiempaa kokemusta myös NHIndustries NH90-kaluston merikuljetuksista niin Portugalin Hot Blade -harjoituksen kuin Islannin ilmavalvonnan parista. Jälkimmäisen yhteydessä kopterit hinattiin Bodøn keskustan läpi ennen laivaan lastaamista (linkit alla). ++

NH90_lavetti_utinjaakarirykmentti

Lue myös: