Nordican taru on päättymässä - lentoyhtiön sijaan Viron valtion rahaa on luvassa Tallinnan lentokentälle

ES-ACD_260822Viron kansallisen lentoyhtiö Nordican tarina vaikuttaa päättyvän ja Viro suunnittelee lisärahoitusta Tallinnan lentokentälle sekä ostoliikennereitteihin. Asiasta kertoi Viron yleisradio Eesti Rahvusringhääling (ERR). Viro on jo pidempään etsinyt ostajaa tappiolliselle lentoyhtiölle ja sopimusta odotettiin solmittavaksi tammikuussa 2024.

Nordican oli määrä varmistaa Viron lentoyhteydet Tallinnasta maailmalle, mutta nyt sen lennot on keskeutetty. Viron valtio suunittelee nyt rahoittavansa Tallinnan lentokenttää pitääkseen lentoyhtiöille kohdistuvat maksut alhaisella tasolla. Näin pyritään saamaan lentoyhtiöt kiinnostumaan reiteistä Tallinnaan.

Nordic Aviation Group on 100-prosenttisesti Viron valtion omistama kapasiteettia muille tarjoava lentoyhtiö. Sen omistuksessa on kaksi IOSA-auditoitua lentoyhtiöbrändiä eli Nordica ja Xfly. Nordica lopetti aikataulunmukaiset lennot Ruotsiin lokakuussa 2023 ja on sen jälkeen operoinnut enää wetlease-sopimusten mukaisia lentoja muille operaattoreille.

Viron ERR:n mukaan maan ilmastoministeri Kristen Michal sanoi, että Nordican yksityistämisestä kiinnostuneiden tahojen osalta tilanne pitäisi olla selvempi viimeistään helmikuussa. Aiemmin oli kerrottu, että mahdollinen sopimus saataisin aikaan jo tammikuun 2024 aikana.

Lentoyhtiölle annettavan rahoituksen sijaan Viron valtio suunnittelee 14,5 miljoonan euron määrärahan antamista Tallinnan lentokentälle lentoyhteyksien varmistamiseksi. Näin maksut saadaan pidettyä kilpailukykyisenä ja ellei se riitä on edessä tuetun ostoliikenteen kilpailuttaminen.

Viron valtio perusti Nordic Aviation Groupin vuonna 2015 varmistamaan maan lentoyhteydet Estonian Airin lopetettua toimintansa. 

Virolla on pitkä ilmailuhistoria, sillä maa oli 13. valtio, jossa perustettiin kansallinen lentoyhtiö. Maaliskuussa 1921 toimintansa aloitti Aeronaut, joka lensi Tallinnasta Tukholmaan, Helsinkiin ja Riikaan. Vuonna 1924 yhtiö hankki Junkers F 13 -koneita. Aeronaut kaatui konkurssiin vuonna 1927. Toimintansa aikana Aeronaut lensi 4419 lentoa kuljettaen 10 000 matkustajaa, 78 tonnia matkatavaraa ja 20 tonnia postia.

ERR:  Estonia will secure direct flights with extra funds, route procurements

Lue myös: