Norwegian ostaa Widerøen - yhteistyö Finnairin kanssa jatkuu sopimusten mukaisesti

Norwegian_WideroeNorwegian ja WF Holding AS ovat solmineet sopimuksen Norjan suurimman alueellisen lentoyhtiön Widerøen siirtymisestä Norwegianin omistukseen. Kaupan jälkeen Widerøe jatkaa erillisenä yhtiönä omalla brändillään, organisaatiollaan ja pääkonttorillaan Bodøssa Pohjois-Norjassa. Myös olemassa olevien sopimusten muiden lentoyhtiöiden kanssa kerrotaan jatkuvan. Widerøe lentää Finnairin lentoja Norjasta Suomeen, jonka lisäksi Finnairin osaomistusyhtiö Norran koneet lentävät Norjassa Widerøelle.

Norwegian_GeirKarlsen_2"Tämä on merkkipaalu norjalaisen ilmailun historiassa. Olemme kaksi norjalaista lentoyhtiötä, jotka ovat toimineet rinta rinnan monia vuosia. Yhdessä tunnemme ilmailualan markkinat erittäin hyvin. Luomme nyt aiempaakin paremman ja kattavamman tarjonnan kaikille asiakkaille. Odotamme innolla, että voimme tarjota saumatonta matkustamista koko reittiverkostossamme", sanoi Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen.

Widerøen osakkeista sovittu kauppahinta on 1125 miljoonaa Norjan kruunua eli noin 97 miljoonaa euroa. Lopullinen kauppahinta määräytyy tietyin ehdoin ja siihen vaikuttaa muun muassa Widerøen kannattavuus vuonna 2023. Norwegian arvioi kaupan tuovan jopa 200-300 miljoonan Norjan kruunun eli noin 17-25 miljoonan euron vuosittaiset säästöt. Kaupan odotetaan tuovan merkittävän tuottolisäyksen vuodesta 2024 alkaen.

LN-WEX_280819Norwegian ja Widerøe hakivat synergiaetuja jo aiemmin, sillä yhtiöt allekirjoittivat vuotta aiemmin eli heinäkuussa 2022 aiesopimuksen läheisestä yhteistyöstä (Lue uutisemme aiheesta: Norwegian ja Widerøe aloittavat laajan yhteistyön - koskee mm. lentolippujen myyntiä koko verkostossa). Toukokuussa 2023 Norwegian ja Widerøe laajensivat yhteistyötään Norjan markkinoiden lisäksi koskemaan myös ulkomaanlentoja.

Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä. Toteutumisella on tiettyjä ehtoja, joiden lisäksi sille tulee saada erilaisia viranomaishyväksyntöjä. Widerøen lennoilla on hyvin tärkeä merkitys Norjassa alueellisesti taloudelle, terveydenhuollolle, koulutukselle, matkailulle ja kulttuurille, ja yhtiö operoi alueellisen julkisen palvelun tarjoajana. Sen erikoisuuksiin kuuluu toiminta lentokentille, joilla on lyhyet kiitotiet ja jyrkät lähestymiskulmat. Näiden lisäksi toimintaympäristössä on usein haastavat sääolosuhteet.

LN-WDL_141022Widerøe on Norjan vanhin ilmailualan konserni, jolla on yli 3 500 työntekijää. Alueellisia lentoja lentävällä yhtiölläa on lähes 50 lentokoneen laivasto, johon kuuluu mm. 14 Dash-8 Q400- ja kolme Embraer E2 -konetta. Tilauskirjassa on vielä neljä Dash 8 Q400 -konetta. Laivastoon kuuluu myös erityyppisiä pienempiä Dash-potkuriturbiinikoneita.

Vuonna 2022 Widerøe teki 5,7 miljardin Norjan kruunun liikevaihdon ja yhtiöllä on matkustajamäärillä mitattuna 20 prosentin markkinaosuus Norjassa.

Widerøe Group on WF Holdingin omistuksessa, jonka puolestaan omistavat Flyco 66 prosentin osuudella ja Fjord1 34 prosentin osuudella. Konserniin kuuluvat tytäryhtiöt Widerøe`s Flyveselskap AS, Widerøe Ground Handling AS, Widerøe Technical Services AS, Widerøe Zero AS, Widerøe Property AS ja Widerøe Asset AS.

Norwegianin mukaan Widerøe-kauppa tarjoaa asiakkaille laajemman reittiverkoston ja enemmän valinnanmahdollisuuksia. Widerøen laajan alueellisen reittiverkoston linkittäminen Norwegianin Norjan sisäisiin ja kansainvälisiin reitteihin varmistaa asiakkaille paremmat yhteydet ja saumattomamman matkustuskokemuksen.

Widerøe liikennöi yli 40 pienellä ja keskisuurella lentoasemalla eri puolilla Norjaa sekä lisäksi muutamalla suuremmalla lentoasemalla Euroopassa. Norwegian liikennöi yli 300 reittiä 114 kohteessa Pohjoismaissa ja Euroopassa.

Kaupan kerrotaan edistävän myös paikallisten työpaikkojen turvaamista Norjassa. Norwegianilla ja Widerøella on vain vähän päällekkäisiä reittejä ja yhtiöt täydentävät toisiaan hyvin. Norjassa yhteensä 107 reitistä, joista Widerøe operoi 85 ja Norwegian 22 reittiä, vain viisi on päällekkäisiä.

Wideroe_Finnair_1Widerøe on tehnyt jo vuosia yhteistyötä Finnairin kanssa ja lentää nykyisinkin Finnairin lentoja Bergenistä ja Tromssasta Helsinki-Vantaalle Dash 8 Q400 -koneilla. Aiemmin reiteillä on käytetty myös suurempia Embraer E2 -koneita.

Myös Finnairin osaomistusyhtiö Norran ATR 72-500 -kone on vuokrattu lentämään Widerøen lentoja Norjassa. Norwegianin mukaan kyseiset sopimukset jatkuvat normaalisti. Nykyinen sopimuskausi Norran ATR-koneen osalta yltää tällä hetkellä 26. elokuuta 2023 saakka.

Päivitys kello 22.54: Täsmennetty Widerøen laivaston Dash-kalustoa.

Lue myös: