Patria ja virolainen Xfly syventävät lentäjäkoulutusyhteistyötä A320-tyyppikelpuutukseen

PIR_PAT_A320sim_1Patria ja virolainen ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance and Insurance) -operaattori Xfly syventävät lentäjäkoulutusyhteistyötä. Aiemmin julkistetun ATR-koneiden MPL-koulutuksen lisäksi tarjolle tulee Patrian kautta työllistyä myös Airbus A320-koneisiin. Xflyn tavoitteena on jopa kymmenen A320-koneen laivasto.

Keväällä 2022 Patria ja Xfly julkistivat yhteistyön ATR-konetyypin MPL (Multi-Crew Pilot License) -koulutusohjelmasta. Nyt osapuolten yhteistyö laajenee ja Xfly tarjoaa ehdollisen työsopimuksen uusille Patrian A320-tyyppikoulutusohjelman suorittaneille perämiehille.

Patrian ATP-kursseille on sisältynyt A320-tyyppikoulutus vuodesta 2021 lähtien ja syventyneen yhteistyön myötä Patrian suosittuun koulutusohjelmaan muodostuu uramahdollisuus eteläisen naapurimaan Viron valtio-omisteiseen lentoyhtiöön.

 ”Mahdollisuus päästä Xfly:n A320:n perämieheksi heti opintojen jälkeen on merkittävä ponnahduslauta lentäjän ammattiin koulutuksensa itse maksaneille oppilaillemme.  Lento-oppilaille on erittäin tärkeää työllistyä mahdollisimman pian valmistumisen jälkeen. Olemme erittäin iloisia voidessamme aloittaa yhteistyön, josta kaikki osapuolet hyötyvät tasavertaisesti”, sanoi Mats Warstedt, Patrian Nordics Market Arean johtaja. 

”Xfly laajentaa toimintaansa uusille markkinoille sekä Charter- että ACMI-toiminnoissa Euroopassa. Syvennämme yhteistyötämme Patrian kanssa, koska hyvin koulutettujen lentäjien palkkaaminen operatiiviseen toimintaan tulee olemaan onnistumisemme kannalta tärkeää", sanoi Nordic Aviation Groupin toimitusjohtaja Jan Palmer.

"Kesällä 2023 pyrimme liikennöimään useampaa kuin yhtä A320 -lentokonetta, minkä lisäksi aiomme kasvattaa Airbus-kalustoamme vuosittain markkinoiden kysynnän mukaan. Sovitun ATR MPL -ohjelman ohella olemme innoissamme voidessamme aloittaa Patrian kanssa toisen koulutuslinjan Airbus-kalustoomme”, jatkoi Palmer.

Virolainen Nordic Aviation Group AS (Nordica) perusti tytäryhtiö Regional Jet OÜ:n (RJ) vuonna 2015 ja marraskuussa 2016 mukaan tuli LOT Polish Airlines 49 prosentin osuudella. Helmikuussa 2020 Regional Jet otti käyttöön nimen Xfly.

 Alkuvuodesta 2021 Xfly siirtyi  kokonaan takaisin virolaisomistukseen. Heinäkuussa 2021 Xfly ilmoitti kasvumahdollisuuksista lentoyhtiöiden siirtyessä kasvuvaiheeseen, jolloin niillä on tarpeita joustavaan kapasiteetinhallintaan. Xfly tarjoaa nimenomaan tällaisia ns. CPA-sopimuksia (Capacity Purchase Agreements) lentoyhtiöille Euroopassa.

Xfly operoi mm. alihankintaa SAS:lle ja lentää lentoja mm. Suomen ja Ruotsin välillä. Aiemmin Xfly on lentänyt myös LOT:lle. Xfly lentää nykyisin yhdeksän CRJ 900- ja seitsemän ATR 72-600 -koneen laivastolla.

Huhtikuussa 2022 Xfly kertoi vastaanottavansa kesän 2022 myös Airbus A320-koneen ja tavoitteena on laajentaa niiden määrää kymmeneen koneeseen. Keskustelut ovat käynnissä eri operaattodeiden kanssa. A320-koneita on määrä lentää Nordica AOC:lla. Tulevaisuudessa Xflylle on luvassa myös Embraer E-jet -koneita.

Nordia Aviation Groupilla on kaikkiaan 480 työntekijää ja miehistöjä sillä on Tallinnassa, Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Århusissa, Vilnassa ja Turussa.

Patria on kouluttanut MPL-koulutuksen kautta Airbus A320 -tyyppikelpuutettuja lentäjiä myös Finnairille. Suomalaisyhtiöllä on lisäksi A320 MPL-asiakkuudet myös Turkish Airlinesin ja Qatar Airwaysin kanssa.

 Lue myös: