Puolustusministeri valtuutti puolustusvoimat käynnistämään HX -hävittäjähankkeen

HN_MLU_ilmavoimatPuolustusministeri Jussi Niinistö on valtuuttanut puolustusvoimat käynnistämään Hornetin suorituskyvyn korvaamishankkeen, jonka tavoitteena on korvata 2025 alkaen poistuva hävittäjäkalusto. Päätös hankkeen käynnistämisestä perustuu hallitusohjelmaan.  

Toimintaympäristön kehitys ja puolustusvoimien, ilmavoimien ja ilmapuolustuksen tehtävät edellyttävät Hornet -kaluston muodostaman suorituskyvyn korvaamista ensi vuosikymmenen loppuun mennessä. Hornetin korvaajaa selvittänyt työryhmä esitti kesäkuussa, että Hornet -kaluston suorituskyky korvataan monitoimihävittäjään perustuvalla ratkaisulla.

MLU_HN_4Monitoimihävittäjän suorituskyvyllä on merkittävä rooli muodostettaessa ennaltaehkäisevää kynnystä Suomen joutumiselle sotilaallisen voimankäytön kohteeksi. Hävittäjäkaluston suorituskyky on välttämätön osa ilmapuolustusta ja puolustusvoimien kykyä vaikuttaa tulenkäytöllä maalla ja merellä oleviin kohteisiin. Lisäksi suorituskyvyllä täydennetään puolustusvoimien tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmää.

Hornet -kaluston suunniteltu elinkaari päättyy ensi vuosikymmenen loppuun mennessä. Käyttöikää rajoittaa kolme päätekijää: suhteellisen suorituskyvyn heikkeneminen, rakenteiden väsyminen ja koneen järjestelmien, varaosien ja ohjelmistojen saatavuus. Hornet -kaluston elinkaaren jatkaminen ei ole kustannustehokas eikä Suomen puolustuskyvyn kannalta riittävä ratkaisu.

MLU_HN_1Hornet -kaluston suorituskyvyn korvaaminen on noin 15 vuoden projekti. Nyt tehty päätös hankkeen käynnistämisestä noudattaa esiselvitystyöryhmän suositusta hankinnan aikataulusta. Hankkeeseen liittyvät päätökset tieto- ja tarjouspyynnöistä on tehtävä tällä vaalikaudella ja varsinainen hankintapäätös 2020-luvun alussa.

Hornet -kaluston suorituskyvyn korvaaminen ei ole mahdollista nykyisen puolustusbudjettitason puitteissa vaan siihen tarvitaan erillisrahoitus. Rahoituksesta päättää eduskunta budjettivaltansa nojalla.

HX-hankkeen esiselvitystyöryhmän kesäkuussa 2015 julkistamassa raportissa esiteltiin myös korvaajaehdokkaita. Tarjolla olevista konetyypeistä rajatiin pois venäläiset jo EU:n pakotteidenkin takia. Kiinalaiset uudet viidennen sukupolven konetyypit olivat vielä täysiä kysymysmerkkejä.

Todennäköiset kandidaatit listattiin tuolloin aakkosjärjestyksessä: Saab JAS 39 E/F Gripen, Lockheed Martin F-35 Lightning II, Dassault Rafale, Boeing F/A-18E/F Super Hornet ja Eurofighter Typhoon.

Lue myös: