Puolustusvoimat ostaa lisää Parrot ANAFI USA -lennokkeja koulutus- ja harjoituskäyttöön

Parrot_UAVPuolustusvoimille hankitaan lisää Parrot ANAFI USA -lennokkeja koulutus- ja harjoituskäyttöön. Jatkohankinnalla vahvistetaan perustaa lennokkisuorituskyvyn rakentamiselle ja laajemmalle käyttöönotolle lunastamalla tänä vuonna aiemmin tehtyyn hankintaan kuuluva optio.

Maavoimat vastaa matalan käyttökynnyksen lennokkisuorituskyvyn rakentamisesta koko Puolustusvoimille. Tavoitteena on hankkia lennokkijärjestelmäkokonaisuus, jonka avulla voidaan merkittävästi parantaa joukkojen välitöntä tiedonhankintakykyä olosuhteista riippumatta.

Järjestelmää on tarkoitus käyttää eri puolustushaarojen joukkojen ja aselajien tiedustelun, valvonnan ja maalinosoituksen tehtäviin koko Suomen alueella.

Parrot-lennokkien käyttöä koulutetaan jatkossa varusmiehille kaikissa joukko-osastoissa. Järjestelmää käytetään osana joukon toimintaa erilaisissa tiedustelun, valvonnan ja maalinosoituksen tehtävissä tukemaan joukolle annettua tehtävää. 

Puolustusvoimat kertoi helmikuussa 2023, että ko. järjestelmä on helposti koulutettavissa asevelvollisille. Parrot ANAFI USA -lentolaitteiden koulutus alkoi henkilökunnalle keväällä 2023 ja varusmiesten osalta tavoite oli käynnistää koulutus syksyllä 2023.

Parrotin droneja on sotilaskäytössä ainakin Sveitsissä, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Parrot ANAFI USA on valmistettu huomioiden laajasti viranomaisvaatimuksia ja drone tarjoaakin käyttäjälleen jopa 32x zoomin, joka mahdollistaa pienten yksityiskohtien havainnoinnin jopa 1 cm tarkkuudella 50 metrin etäisyydeltä. Videokuvaa voidaan tallentaa 4K HDR -tasolla, joka lisäksi drone tarjoaa käyttöön myös FLIR-lämpökameraominaisuudet. Dronella voidaan toteuttaa mm. autonomisia lentoja sekä kohteen seurantaa. Sotilasversiossa on AES 256 -suojattu radioyhteysjärjestelmä.

Perusdrone painaa vain 500 grammaa ja se on lennolla erittäin hiljainen, sillä äänitaso on vain 79 desbeliä, jos drone on 50 cm etäisyydellä maan pinnasta. Koon puolesta drone on siis helppo kuljettaa ja vakiolentoaikaa on 32 minuuttia. Peruspakettiin kuuluu kolma akkua, joilla saadaan välilaskulla lentoaika jo 1,5 tuntia. Vapailta markkinoilta tällaisen dronen voi hankkia reilulla 8600 eurolla.

Lennokkien toimitukset alkavat loppuvuodesta, ja ne toimittaa Boston Group Oy. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja päätti lisähankinnasta 4. lokakuuta 2023. Nyt tehdyn lisähankinnan arvonlisäveroton hinta on noin 3,1 miljoonaa euroa.

Alkuvuodesta 2023 lennokkeja hankittiin Boston Groupilta noin 2,6 miljoonalla eurolla (alv. 0). Kaikkiaan tämän vuonna 2023 käynnistetyn kaksivuotisen hankinnan kokonaisarvo on noin 14 miljoonaa euroa.

Suomen Puolustusvoimien tavoitteena on hankkia 1000 – 2000 suorituskykyistä drone-järjestelmää, joilla voidaan operoida ympäri vuoden olosuhteista riippumatta.

Varsinaisen laajempaan operatiiviseen käyttöön hankittavan lentolaitteen hankintaprosessi on käynnissä, ja mahdollisesta hankintapäätöksestä tiedotetaan erikseen. MH

Lue myös aikaisempi uutisemme Parrot-hankinnasta sekä muita aiheeseen liittyviä uutisiamme: