Puolustusvoimat Naton logistiikka- ja hankintavirasto NSPA:n lennokkihankintojen kumppanuusohjelmaan

NSPA_suomi_dronePuolustusvoimat on liittynyt vuodenvaihteessa 2024 Naton logistiikka- ja hankintaviraston NSPA:n (NATO Supply and Procurement Agency) ylläpitämään lennokkihankintojen UAS SP (Unmanned Aerial Systems Support Partnership) -kumppanuusohjelmaan.

Puolustusvoimat hyväksyttiin vuoden 2024 alusta kumppanuusohjelmaan, joka mahdollistaa miehittämättömien järjestelmien ja niiden varaosien sekä huoltopalveluiden yhteishankinnat, järjestelmiä koskevan tiedon jakamisen ja varaosien lainaamisen jäsenmaiden kesken.

Puolustusministeri Antti Häkkänen valtuutti syyskuussa 2023 Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja kenraalimajuri Jari Mikkosen allekirjoittamaan jäsenhakemuksen kumppanuuteen, jossa Puolustusvoimien on mahdollista tehdä yhteistyötä neljän eri painoluokan lennokkien hankinnoissa (Nano-Micro, Mini-Small, Small Tactical ja Tactical & Above).

Nyt ensivaiheessa Suomi on mukana Espanjan ja Ison-Britannian kanssa Nano-Micro -projektissa. Suomen Maavoimat on jo aiemmin selvittänyt UAS-luokituksen (Unmanned Aerial Systems) luokan 1 micro- tai miniUAS-järjestelmien hankintaa (Lue uutisemme aiheesta: Maavoimat selvittää pienten micro- tai miniUAS-järjestelmien hankkimista).

Tällä hetkellä UAS SP -kumppanuudessa toimivat yksitoista Nato-maata ovat Suomi, Belgia, Espanja, Italia, Iso-Britannia, Kreikka, Luxemburg, Portugal, Puola, Tanska ja Tshekin tasavalta.

Puolustusvoimien tavoitteena on ollut hankkia 1000 – 2000 suorituskykyistä drone-järjestelmää, joilla voidaan operoida ympäri vuoden olosuhteista riippumatta. Suomen puolustusvoimat on hankkinut koulutus- ja harjoituskäyttöön jo ainakin Parrot ANAFI USA -lentolaitteita.

Suomen maavoimilla on nykyisin käytössään ainakin Aeronautics Orbiter 2B Mini UAS -lennokkeja ja muita kaupallisia pienempiä järjestelmiä.

Lue myös: