Pyhtään lentopaikalle rakennetaan 5G-yksityisverkko lentokentän sekä dronekokeiluhankkeiden tarpeisiin

PYH_ilmasta_2023_RADigita Oy:lle on myönnetty Verkkojen Eurooppa -välineen (Connecting Europe Facility, CEF) rahoitusta korkeintaan 1,81 miljoonaa euroa Pyhtään lentopaikalle rakennettavat yksityisen 5G-verkon toteuttamiseen. Carewings-5G -hankeessa lentopaikalle kytketään 5G-verkkoon erilaisia antureita ja kameroita sekä toteutetaan kolme dronehanketta.

Pyhtään lentopaikalle (Helsinki East Aerodrome) toteutettavaan yksityiseen 5G-verkkoon kytketään erilaisia antureita sekä tietoturvaan liittyviä kameroita ja tutka. Lentokentällä suoritetaan miehittämättömien ilma-alusten koetoimintaa ja käynnissä on ollut myös etälennonjohtoratkaisun kehitysprojekti. Digitaalisen lentopaikan skaalautuvissa hankkeissa on mukana myös autonominen 5G-ohjattu kunnossapito. Ratkaisu tarjoaa loppukäyttäjälle paikka- ja aikatiedon ilman GNSS-tukea.

PYH_lentopysakki_25G-verkko tulee olemaan Digitan omaisuutta ja 5G-laitteet ja anturit kentän omistajan Redstone Aeron. Ratkaisusta tehdään monistettava ja skaalautuva, joten sitä voidaan tarjota muille paikallisille lentokentille koko Euroopan-laajuisesti.

Päätavoitteena on tietoturvallinen yksityisverkko lentopaikalle nykyisiä ja tulevia käyttötarpeita varten. Näin lentopaikan toiminnot saadaan automatisoitua sähköistä lentämisen tulevaisuutta varten. Tavoitteina on myös mahdollistaa kentän toiminnan ja palvelut erillään muusta verkosta ja lisätä toimintavarmuutta.

TR_Pyhtaa_apron_1Yksityisverkon etuja ovat tietoturva, joustavuus muuntelulle kapasiteetin ja konfiguraatioiden osalta sekä kyky eriyttää liikenne eri laatutasoihin esim. fyysiseen turvaan liittyvät kamerat, henkilökunnan omaan viestintään ja antureiden tarvitsemiin yhteyksiin.

Pyhtään lentopaikan 5G-hankekonsortion koordinaattorina toimii Digita Oy. Muita kumppaneita edunsaajan roolissa ovat Poutanet Oy, Cumucore Oy, Redstone Aero Oy, Aufwin Oy, Anarky Labs Oy, HealthFOX Oy ja Lappenrannan-Lahden Teknillinen Yliopisto LUT. Lisäksi mukana on julkisen tahon edustajana Pyhtään kunta ja yhteistyökumppaneina Viima Aerospace Technologies Oy sekä Varjo Technologies Oy.

Projektin arvioidut kustannukset ajanjaksolla 1/2025-12/2026 ovat yhteensä 2 413 491 euroa , josta CEF Digital -tuen määrä on yhteensä 1 810 118 euroa.


Luvassa skaalautuvia ratkaisuja myös muille lentopaikoille

TR_VTT_dronepilotsCarewings-5G -hankkeeseen liittyen Pyhtäällä toteutetaan myös mielenkiintoisia dronehankkeita, jotka liittyvät mm. tilannearviointiin liikenneonnettomuustapauksissa, kadonneiden henkilöiden etsintään sekä erilaisiin näytetoimituksiin.

Keskiössä on videosignaalin pohjalta tehtävä lääketieteellinen analyysi. Hälytyskeskuksesta voitaisiin tilata dronevaste onnettomuustilanteissa ja ambulanssihenkilöstö saisi reaaliaikaista tietoa jo ennen saapumista paikalle. Esimerkiksi liikenneonnettomuustapauksessa loukkaantuneiden nopea analyysi, priorisointi (triage) ja kommunikointi paikallaolijoiden kanssa dronen mikrofonin ja kaiuttimen avulla.

TR_LIFT_oviDronetoimintaan Pyhtäällä tarvitaan julkisen ja yksityisen verkon välistä yhteistyötä, koska lentotehtävällä drone on Erillisverkkojen verkon piirissä ja Pyhtään kentällä lentotoiminta tapahtuu yksityisverkossa.

5G-kytketyt laitteet integroidaan nykyiseen IoT- ja laitehallinta-alustaan, joka mahdollistaa kentän prosessien automatisointia sekä laskee kustannuksia ja parantaa hintakilpailukykyä.

Maakuntakenttien tulevaisuus tulee olemaan automaatioon sidottu, koska logistiikassa sähköisesti lentävät dronet tulevat näyttelemään isoa osaa ja ne edellyttävät automaattista lentokenttäkonseptia.

Kehitettävä digitaalinen ekosysteemi tarjoaa avoimet rajapinnat nykyisille ja tuleville käyttäjille mahdollistaen automatisoitujen ominaisuuksien ja datan hyödyntämisen tietoturvallisella tavalla myös uudenlaiselle dronetoiminnalle hätätilanne, terveys-, turvallisuus- ja logististen palveluiden osalta.

Pyhtää on 5000 asukkaan kunta Kaakkois-Suomessa, jolle Helsinki East Aerodrome on oleellinen liikenteen solmukohta. Matkustajaliikenteen lisäksi se palvelee harrasteilmailua sekä koulutustarkoituksia.


Hakukierros toi CEF-rahoitusta Suomeen kaikkiaan 24,24 miljoonaa euroa

PYH_loppuosalla_RAEuroopan komissio myönsi Verkkojen Eurooppa -välineen (Connecting Europe Facility, CEF) rahoitusta viestintähankkeille. CEF Digital -ohjelman kolmannella hakukierroksella kolme suomalaisen toimijan koordinoimaa hanketta saivat rahoitusta yhteensä noin 24,24 miljoonaa euroa.

Verkkojen Eurooppa -välineen CEF Digital -ohjelman komitea päätti 15. lokakuuta 2024 rahoituksen myöntämisestä Euroopan unionin digitaalista infrastruktuuria parantaville hankkeille. Euroopan komissio myönsi rahoitusta yhteensä 274 miljoonaa euroa.

Lue myös:

Artikkeli: Helsinki East Aerodrome valmiina lentoreittiavauksiin – tunnusteluja jo Viron suunnasta