RAF:n kuuluisa Falcons-laskuvarjohyppyryhmä hyppää Chinookista Turun lentonäytöksessä

RAF_varisavut_1Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n kuuluisa Falcons-laskuvarjohyppyryhmä esittelee kykyjään Suomen ilmailuliiton päälentonäytöksessä Turussa 17.-18. kesäkuuta 2023. Falcons-ryhmä suorittaa hypyt RAF:n Chinook-kuljetushelikopterista. Molemmat ovat uusia tuttavuuksia kotimaisissa lentonäytöstapahtumissa.

RAF_Falcons_1RAF:n sotilaslaskuvarjohyppyryhmä esiintyy vuosittain ympäri Eurooppaa ja nyt kalenteriin on saatu myös Suomi ja Turku. Falconsin esityksessä nähdään sekä vapaapudotus että varjojen varassa muodostelmassa lentämistä. Esitystä tehostetaan värikkäin savuin.

Nähtävä ohjelma on aina riippuvainen esityspaikasta ja sen olosuhteista. Falconsin kotitukikohta on RAF Brize Norton.

Laskuvarjohyppyryhmän käyttämä Chinook -kuljetushelikopteri kuuluu Hamshiressa sijaitsevan RAF:n Odihamin tukikohdan kalustoon. Tukikohta tunnetaan myös RAF Chinook Display Teamin kotitukikohtana ja luvassa onkin hyppyjen lisäksi suuren Chinook-helikopterin sooloesitys. Sen kerrotaan olevan näyttävä.

ZA681_200722Kaksimoottorisen ja kaksiroottorisen Boeing CH-47 Chinook -helikopterin lähes kuuden metrin korkeudella pyörivien roottoreiden halkaisija on 18,29 metriä. Ne ovat kooltaan yli kaksi metriä suurempia kuin Suomessa käytettävien NH90-helikoptereiden roottorit.

Chinookin pituus on roottoreineen 30,14 metriä eli lähes kaksi kertaa niin paljon kuin rungoltaan reilut 16-metrinen NH90-helikopteri. Suomalaisen NH90-helikopterin tyhjäpaino on 6400 kg ja Chinookin 11148 kg.

ZH899_tail_030822Chinookilla voidaan kuljettaa jopa 55 henkilöä tai vaihtoehtoisesti 10 000 kg rahtia. Helikopterin pohjassa on kolme vinssauspistettä. Kyseessä on todellinen monitoimihelikopteri, jonka suorituskykyä kehitetään edelleen.

RAF:n Chinookien aseistuksena on kaksi 7,62 mm Dillon 134D Minigunia ja yksi 7,62 mm M60D -konekivääri. RAF aikoo operoida helikopterityypillä 2040-luvulle saakka.

ZH899_cabin_030822 Ensilennon tämä helikopterityyppi teki Yhdysvalloissa jo 21. syyskuussa 1961. Chinook on edelleen tuotannossa ja sen uusinta versiota on tilannut mm. Saksa. Helikopteria on valmistettu vuosikymmenten aikana toista tuhatta kappaletta ja sitä käyttää yli 20 maata eri puolilla maailmaa. Konetyyppi oli käytössä mm. Falklandin sodassa sekä Argentiinalla että Britannialla.

Suomessa Chinook vieraili viimeksi elokuussa 2022, kun RAF:n ja US Armyn helikopterit osallistuivat Utin jääkärirykmentin harjoituksiin.

RAF_Falcons_2RAF_varisavut_2

 

 

 

 

 


Suomen Ilmailuliiton kesän 2023 päälentonäytös Turussa

100_sininen_yleisoSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 17.-18.6.2023. Järjestäjänä on jälleen vankalla kokemuksella Turun Lentokerho ry (TLK), joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho.

Turun taivaalla esiintyvät kaikki ilmailun eri lajit lennokeista hävittäjiin, ja laajassa maanäyttelyssä yleisöllä on mahdollisuus tavata lentäjiä, mekaanikkoja ja ilmailun harrastajia. Ilmailu on kaikille sopiva harrastus tai ammatti, ikään katsomatta.

Lipunmyynti on avautunut Ticketmasterin kautta, jossa aikuisen päivälipun hinta on 33 euroa ja lasten päivälippu 19,50 euroa. Perheen päivälipun (2 aikuista + 2 lasta) hinta on 89 euroa. Tarjolla on myös VIP-paketteja.

Suomen Ilmavoimat, Maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä. Luvassa on myös kaksi Hornet-soloesitystä, sillä Suomen ilmavoimien perinteisesti näyttävän esityslennon lisäksi luvassa on Sveitsin Hornet-solo. Muita taivaalla nähtäviä ensilinjan hävittäjiä ovat Ruotsin ilmavoimien Gripen-solo sekä Tanskan ilmavoimien F-16 -solo. Maanäyttelyssä nähdään mm. kaksi Lockheed Martin F-35A -hävittäjää. Tämä konetyyppi on Suomen ilmavoimien seuraava suorituskyky.

T23_logoLentonäytös järjestetään hyvässä yhteistyössä Finavian Turun lentoaseman, Turun kaupungin ja paikallisten viranomaisten kanssa.

Ilmailuliiton päälentonäytös on järjestetty Turussa viimeksi vuonna 2019. Tätä aiemmin päälentonäytös on nähty Turussa myös vuosina 2015, 2011, 2000 ja 1992. Vuoden 2022 päälentonäytös nähtiin Porissa. MH

  Virallinen Turku Airshow -verkkosivusto

Lue myös: