Raja lähettää jälleen Dornierin Välimerelle

doriner_rajavartiolaitosVälimeren alueen laittoman maahanmuuton tilanteesta johtuen Rajavartiolaitos lisää Frontexin kautta annettavaa tukea Välimeren valtioille. Rajavartiolaitos lähettää Dornier Do 228 -valvontalentokoneensa ja maahantulijoiden haastatteluihin erikoistuneita asiantuntijoita Italiaan sekä partioveneen Kreikkaan.

Vartiolentolaivueen valvontalentokone osallistuu Italian isännöimään ja Frontexin koordinoimaan Triton-operaatioon Lampedusan saarelta käsin noin kuukauden ajan. Laiton maahantulo keskeisellä Välimerellä on jatkunut koko vuoden ajan todella vilkkaana.

Raja_Dornier_in_2Dornier palaa operaatiosta kotimaahan 9. joulukuuta. Konetta on aiemminkin käytetty vastaavissa operaatioissa Välimeren alueella.

Valvontalentotoimintaa kotimaassa jatketaan operaation ajan normaalisti toisella samanlaisella potkuriturbiinikoneella.

Maahantulijoiden haastatteluihin erikoistuneet asiantuntijat osallistuvat debriefing- ja screening-tiimien toimintaan, joiden tehtävä on mm. selvittää kiinniotettujen maahantulijoiden lähtömaa ja kulkureitit sekä pyrkiä selvittämään tietoja maahantulon takana olevista ihmissalakuljettajista.

Partiovene osallistuu Kreikan isännöimään ja Frontexin koordinoimaan operaatioon Kreikan saaristossa sen Turkin vastaisella rajalla kahden kuukauden ajan. Kyseisellä alueella laiton maahantulo on lähtenyt taas kasvuun.

Operaatioon osallistumisen kustannukset katetaan Frontexin budjetista.

Lue myös aiempia juttuja: