Raytheon sai tilauksen Suomen ilmavoimien F-35 -hankkeen StormBreaker-liitopommeista

StormBreaker_1Yhdysvallat on tehnyt reilun 344 miljoonan dollarin arvoisen tilauksen Raytheonilta koskien GBU-53/B StormBreaker SDB II -pommeja tarvikkeineen ja palveluineen. Kyseessä on muutos aiemmin hyväksyttyyn sopimukseen. Tämä sopimus sisältää myös Suomen ilmavoimien käyttöön tulevia StormBreakereitä.

Yhdysvallat on tehnyt 344 619 301 Yhdysvaltain dollarin arvoisen muutoksen aiemmin hyväksyttyyn sopimukseen Raytheonin kanssa. Kyseinen tilaus sisältää tuotantoerän 10 StormBreaker GBU-53/B SDB II-liitopommeja sekä säiliöitä ja harjoituslaitteistoja.

Sopimus sisältää jo aiemmin julkistetun Suomen Puolustusvoimien Logistiikkalaitoksen tilauksen kyseisestä vaikutuskyvystä. Suomen osalta hankinta kuuluu F/A-18 Hornet-suorituskyvyn korvaavan F-35A -monitoimihävittäjäjärjestelmän aseistukseen. Suomi on varannut kyseiseen ampumatarvikeostoon noin 35 miljoonaa euroa.

Kyseisen sopimuksen piirissä on myös muita FMS-kauppa-asiakkaita (Foreign Military Sales) kuten Norja, Saksa ja Italia. Raytheonilta tehdyn tilauksen odotetaan valmistuvan 30. elokuuta 2028 mennessä. Suomen osalta taistelumateriaalin eli liitopommien toimituksen on kerrottu ajoittuvan alustavasti kalenterivuodelle 2026.

StormBreaker_2175 cm:n pituinen ja halkaisijaltaan noin 20 cm StormBreaker painaa noin 90 kg. Monitoimietsimen sisältämässä liitopommissa on 47 kg:n taistelukärki.

Stormbreaker hakeutuu kohteeseen GPS- ja inertiaohjauksella, joiden lisäksi käytössä on myös mm. millimetriaaltotutka sekä kuvantamiskyky ja tietovuoyhteys. StormBreaker-liitopommi yltää yli 70 kilometrin etäisyydelle ja sopii myös liikkuvien kohteiden tuhoamiseen.

F-35 -hävittäjä voi kuljettaa sisäisesti jopa 20 StormBreakeria tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi kahdeksan StromBreakeria ja kaksi AIM-120 AMRAAM -ilmataisteluohjusta.

F35_StormBreakerUS Navy toteutti ensimmäisen StormBreaker -liitopommin pudotuksen loppuvuodesta 2021 merijalkaväen F-35B Lightning II -hävittäjästä.

Yhdysvaltain ilmavoimat USAF ja merivoimat US Navy integroivat StormBreaker -liitopommeja F-35 ja F/A-18 Super Hornet -hävittäjiin. Liitopommi on operatiivisessa käytössä jo F-15E -hävittäjissä.

Yhdysvaltain kenttäkoeohjelma (OT&E) F-35 -kalustossa valmistuu StormBreakereiden osalta aikaisintaan vuonna 2024, jonka jälkeen tehdään päätös täyden tuotannon (Full-rate production) aloittamisesta. MH

Lue myös: