Reuters: MH370 lensi katoamisensa jälkeen kohti Andamaaneja Malesian länsipuolella

malaysia_ciaworldfactbookKadoksissa jo viikon ollut Malaysia Airlinesin Boeing 777-200ER saattoi lentää vielä pitkään katoamisensa jälkeen kohti länttä Andamaanien meren yläpuolella, kertoo Reuters. Uutistoimiston tiedot perustuvat alueen sotilastutkien havaintoihin, mutta etsinnät jatkuvat edelleen myös idässä Etelä-Kiinan merellä. Samaan aikaan USA on lähettänyt alueelle modernin P-8 Poseidon -meritoimintakoneen.

Reutersin mukaan koneen toisiotutkalähetteen kadottua  kello 1.21 paikallista aikaa Etelä-Kiinan merellä Boeing 777 olisi voinut kääntyä länteen, ylittää Malesian maa-alueen ja jatkaa luoteeseen kohti Intialle kuuluvia Andamaanien saaria. Kiinalla on siellä sotilastukikohta.

Primääritutkatietojen perusteella kyseinen tunnistamaton maali olisi ilmeisesti lentänyt liikenneilmailun käyttämien normaalien reittipisteiden kautta. Jos näin on todella tapahtunut eikä Boeingia ole lennonjohdoissa havaittu, koneen transponderi on saattanut olla tahallisesti kytkettynä pois päältä.

Reutersin esittämän arvion mukaan viikon takaista lentoa MH370 operoinut 9M-MRO olisi ensin lentänyt länteen Malakan salmen ylle Vampi-reittipisteelle, sieltä koilliseen kohti Gival-pistettä ja lopulta jälleen luoteeseen kohti Igrexiä ja Andamaaneja (kartta). Silloin kello oli 2.15.

Jo aiemmin Wall Street Journal uutisoi nimettömien lähteidensä perusteella, että koneen satelliittilinkki olisi lähettänyt yhteyskokeiluina signaaleja Inmarsat-satelliiteille jopa neljä tuntia katoamisen jälkeen. Samaten lehti kertoi, että Yhdysvalloissa kaappausteoria on alkanut painottua tapahtuman tutkimuksissa.

Flightin mukaan Inmarsat vahvisti perjantaina iltapäivällä, että sen satellitit ovat tosiaan vastaanottaneet normaaleja linkkiyhteyden ylläpitoon liittyviä, automaattisesti lähetettäviä signaaleja lennolta MH370.

Mitään tutkintasuuntaa ei kuitenkaan ole suljettu pois. Uusista tutkatiedoista huolimatta etsintäoperaatio jatkuu myös itäisellä alueella Etelä-Kiinan merellä, mutta painopiste on ehkä  siirtymässä länteen.

p8_poseidon_usnavyYhdysvaltain merivoimat on lähettänyt alueelle parasta kalustoaan. Japaniin sijoitettu uusinta teknologiaa hyödyntävä Boeing P-8 Poseidon -meritoimintakone (kuvassa) on liittymässä etsintöihin.

Kone on edustaa moderneinta merietsintäteknologiaa mitä on tarjolla. Poseidonin ensimmäinen operationaalinen tehtävä Kadenan tukikohdassa Japanissa käynnistyi vasta marraskuun lopussa 2013. Myös samaa tyyppiä operoiva Intia on kertonut lähettävänsä oman P-8I Poseidon -koneensa lennon MH370 etsintöihin.

P-8 Poseidon on erikoistunut sukellusveneiden etsintään ja torjuntaan sekä meritoimintaan. Boeing 737-800 -matkustajakoneeseen perustuva tyyppi korvaa vähitellen vanhat Lockheed P-3 Orion -potkuriturbiinikoneet. ++

Lue myös aiemmat Lentoposti.fi -jutut aiheesta: