Saab Finland on nyt Puolustus- ja Ilmailuteollisuusyhdistys PIA ry:n jäsen

SaabVarjoSaabin suomalainen tytäryhtiö Saab Finland Oy on hyväksytty Puolustus- ja Ilmailuteollisuusyhdistys PIA ry:n jäseneksi. PIA:n jäsenyritykset ja niiden osaaminen ovat kiinteä osa sekä Suomen kokonaisturvallisuutta että sotilaallista huoltovarmuutta.

Viime vuosina voimakkaasti Suomessa kasvanut sekä suomalaiseen tutkimukseen ja tuotekehitykseen investoinut Saab omaa tärkeän roolin etenkin Suomen merivoimien johtamisjärjestelmien huoltovarmuuden turvaamisessa.

Saab_modelsYhtiön järjestelmiä on laajasti käytössä ohjuksista viestijärjestelmiin ja simulaattoreihin Puolustusvoimien kaikissa puolustushaaroissa. Saab on toiminut Suomen markkinoilla jo yli 75 vuoden ajan.

Viime vuosien suuremmista hankkeista Suomessa Saab on ollut Laivue 2020 -hankkeen lisäksi mukana myös Suomen ilmavoimien HX-hävittäjähankkeen viimeisellä kierroksellä eli suorituskykyarvioinnissa kahden amerikkalaisehdokkaan kanssa.

”Olen iloinen, että Saab Finland on nyt PIA:n jäsen. Saab Finland on erittäin dynaaminen yritys, joka tuottaa korkeaa teknologiaa Suomen lisäksi myös kansainvälisille markkinoille. Yrityksen merkitys Suomen puolustusteollisessa kentässä tulee varmasti kasvamaan. Pidän kovasti yrityksen strategisesta näkemyksestä, jota PIA:nkin jäsenyys tukee”, sanoi Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry:n pääsihteeri Tuija Karanko.

ulkoa laaja Saab Finland Oy:llä on toimintaa kolmella eri paikkakunnalla Suomessa ja työntekijöitä sen palveluksessa on yli 80. Lisäksi rekrytoinnit ovat jatkuvasti käynnissä. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Helsingissä, Laivue 2020 -hankkeen toteutukseen keskittyvä projektitoimisto Turusta ja vuoden 2018 alussa perustettu Saab Teknologiakeskus Tampereelta. 

Julkisuudessa näistä on parhaiten tunnettu Tampereen Teknologiakeskus, joka keskittyy erityisesti edistyksellisten elektronisen sodankäynnin järjestelmien kehittämiseen ja valmistukseen. Lisäksi keskuksessa keskitytään johtamisjärjestelmien tuottamiseen ja ylläpitoon sekä Suomen että muiden asiakkaiden tarpeisiin.

gripen_3_rollout_2”Jäsenyyden hakeminen PIA:aan oli luonnollinen prosessi. Tavoitteenamme on toimia yhtenä suomalaisen puolustusteollisuuden innovaatioveturina, ja uskomme jäsenyytemme helpottavan ekosysteemin rakentamista entisestään, Suomen puolustussuorituskyvyn vahvistamiseksi sekä puolustusalan viennin edistämiseksi”, sanoi Saabin Suomen maajohtaja Anders Gardberg.

”Huoltovarmuus on Suomelle erittäin tärkeässä asemassa. Saab Finland on mukana varmistamassa, että kaikki toimittamiemme järjestelmien osa-alueet, jotka Puolustusvoimat katsoo tärkeiksi, ovat paikallisesti kehitettävissä ja ylläpidettävissä. Näin kykenemme osaltamme varmistamaan Puolustusvoimien itsenäisen toiminnan kaikissa olosuhteissa”, jatkoi Gardberg.

Vuonna 2021 Saab Finland Oy investoi noin 7,5 miljoonaa euroa TKI-toimintaan Suomessa. Saab on yksi Aalto-yliopiston neljästä strategisesta kumppanista. Tällä hetkellä mittava tutkimusyhteistyö käsittää yli 30 professoria, tutkijaa ja tohtorikoulutettavaa kymmenessä tutkimushankkeessa, joiden aiheina ovat tekoäly, sensoriteknologia, hydroakustiikka ja autonomiset järjestelmät. Kaikkiaan Saab investoi yhteistyöhön Aalto-yliopiston kanssa 23 miljoonaa euroa vuosina 2017–2026. Saab on ollut myös Teknologian tutkimuskeskus VTT:n strateginen kumppani vuodesta 2019. MH