Saab Gripen E -hävittäjä laukaisi koelennolla onnistuneesti MBDA Meteor-ilmataisteluohjuksen

Meteor_launch_2Saab on suorittanut Gripen E-hävittäjällä onnistuneen koelaukaisun näköyhteyden ulkopuolella tapahtuvan vaikutuskyvyn tarjoavalla MBDA Meteor BVRAAM-ilmataisteluohjuksella (Beyond Visual Range Air-to-Air Missile). Meteor-ohjusta pidetään jopa markkinoiden moderneimpana ilmataisteluohjuksena.

Saabin mukaan äskettäin suoritettu Meteor-ohjuksen koelaukaisu tehtiin Gripen E -hävittäjän lentäessä noin 16 500 jalan eli noin viiden kilometrin korkeudessa. Ohjus osui onnistuneesti kohteeseen tuhoten sen.

8d273d69eaae3833_orgKoelento suoritettiin Pohjois-Ruotsissa FMV:n Vidselin ampuma-alueella, joka on Euroopan laajin maa-alueen yllä sijaitseva ampuma-alue. Se kattaa parhaimmillaan jopa 24 000 neliökilometriä ja ilmatila on käytössä maan pinnasta korkealle taivaalle. Pisin yhdensuuntainen lento voi olla mitaltaan 350 km ja ohjuskoealueen pinta-ala on 1650 neliökilometriä.

"Tuntuu hyvältä, kun olemme nyt suorittaneet ensimmäisen Meteorin laukaisun Gripen E -hävittäjällä. Se on erittäin tärkeä saavutus koko ohjelmalle ja Saabille. Laukaisu osoittaa Gripenin vaikutuskykyjen olevan aivan etulinjassa", sanoi Saabin koelentotoiminnasta vastaava johtaja Mikael Olsson.

Meteor_launch_1"Tämä on loistava osoitus MBDA:n ja Saabin tiiviistä kumppanuudesta, joka vahvistuu edelleen. Koelaukaisu osoittaa myös yhteisen kykymme aseintegraatioissa, joka toteutettiin nopeasti täysin uuteen Gripen E -hävittäjään", sanoi MBDA:n Euroopan varatoimitusjohtaja Jim Price.

Saab on kertonut Gripen E -hävittäjän suunnitellun siten, että se mahdollistaa nopeat ja kustannustehokkaat eri asejärjestelmien integroinnit läpi koneen koko elinkaaren ajan.

GripenE_meteorGripen E -hävittäjien koelento-ohjelma on jatkunut pääasiassa taktisten järjestelmien kehityslennoilla sekä erilaisten aseintegraatioiden koelennoilla. Ensimmäisen kerran uusi Gripen E -lensi Meteor-ohjukset ripustimissa jo vuonna 2018.

Saab on toimittanut uusia Gripen E -hävittäjiä asiakkailleen, jotka ovat Brasilian ja Ruotsin ilmavoimat.

Keski- ja pitkänmatkan MBDA Meteor -ilmataisteluohjus on varustettuaktiivisella tutkahakupäällä. Meteor-ohjuksella voidaan torjua kohteita, jotka eivät ole koneen ohjaajan silmin nähtävissä. Sen vaikutuskyvyllä voidaan torjua erilaisia kohteita hävittäjistä pieniin miehittämättömiin ilma-aluksiin sekä risteilyohjuksia merkittäviltä etäisyyksiltä.

Saab_IRIST_ja_MeteorMeteorissa on ilmaahengittävä moottori, jonka työntövoimaa voidaan säätää lentovaiheen aikana mahdollistamaan aiempaa pidemmän kantaman, jonka mainitaan olevan yli 100 kilometriä. Meteorin kerrotaan toimivan myös haastavissa elektronisen sodankäynnin ympäristöissä.

MBDA UK:n Meteor-ohjelma on toteutettu laajassa yhteistyössä, jossa ovat mukana Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Espanja ja Ruotsi. Ohjelmaan osallistuvat maat ovat jakaneet teknologiaa ja asiantuntemusta eri osa-alueilta.

Saab, joka on Meteor-ohjelman partneri on integroinut ohjuksen ensimmäisenä maailmassa Gripen C -hävittäjiin jo vuonna 2016. Nykyisin ohjus on integroitu myös Eurofighter Typhoon ja Dassault Rafele -hävittäjiin ja tulevaisuudessa se on myös osa F-35 -hävittäjien vaikutuskykyä. MH

Lue myös: