Saab toimitti ensimmäisen sarjavalmisteisen Gripen E -hävittäjän FMV:lle - saa itsenäisen operointikyvyn

GripenE_ilmassaSaab on toimittanut ensimmäisen sarjavalmisteisen uuden sukupolven Saab Gripen -hävittäjän Ruotsin puolustusmateriaalihallinto FMV:lle. Nyt FMV saa itsenäisen kyvyn uuden JAS 39 E -hävittäjäjärjestelmän käyttöön. Ensimmäisen Saab 39 E Gripen -hävittäjän toimitus Ruotsin ilmavoimille on taas yhtä merkittävää askelta lähempänä.

FMV vastaanotti 6. lokakuuta 2023 operointiinsa ensimmäisen sarjavalmisteisen Gripen E -hävittäjän. Toimituksen myötä FMV:llä on nyt käytössä kaikki tarvittavat asiat asejärjestelmän itsenäiseen operointiin. FMV:n henkilöstö on saanut koulutuksen myös Gripen E -hävittäjien lento-operointiin sekä huoltotoimintaan. Tuki- ja koulutusjärjestelmät oli toimitettu FMV:lle jo vuonna 2022 ja elokuussa 2023 ne päivitettiin uusimpiin versioihin.

Saab_GR_delivery_2021_2Kyseessä on merkittävä askel kohti Gripen E -hävittäjäjärjestelmän käyttöönottoa Ruotsin puolustusvoimissa. Ruotsin ilmavoimien Såtenäsin F 7 -lennosto ja FMV ovat hakeneet koelentolupaa Ruotsin sotilasilmailuviranomaiselta FLYGI:ltä (FlygInspektionen).

FMV:lle on toimitettu aiemmin koelentokäyttöön kaksi Gripen E -hävittäjää, mutta niitä on operoitu Saabin koelentoluvilla. Koelentoja suoritetaan FMV:llä nyt kolmella koneyksilöllä ja vuodesta 2025 lähtien FMV:n on määrä toimittaa uusia hävittäjiä Ruotsin ilmavoimien käyttöön.

FMV_Lars_HeimrichFMV:n ilmailu- ja avaruushankeista vastaava johtaja Lars Helmrich kertoo olevansa vaikuttunut nyt toimitetusta ilma-aluksesta. Hänen mukaansa on selvää, että uusi hävittäjätyyppi nostaa Gripen-järjestelmän uudelle tasolle jokaisella osa-alueella.

Helmrichillä on laaja kokemus Gripen-järjestelmästä lähes 30 vuoden ajalta. Hän on toiminut aiemmin ilmavoimien hävittäjälentäjänä ja Såtenäsin F 7 -lennoston komentajana. Lentokokemusta hänellä on Saab Viggen, Gripen A, B, C ja D -hävittäjistä. Uuden Gripen E -hävittäjän osalta hän on saanut laajan kokemuksen simulaattoriympäristössä.

GripenE_ohjaamoGripen E on edeltäjiään hieman kookkaampi ja siinä on uusi tehokkaampi RM16-moottori, joka perustuu General Electric F414 -moottoriin. Hävittäjän toiminta-aika on parantunut, kun tankkeihin mahtuu enemmän polttoainetta ja asekuorman kantokyky on aiempaa parempi.

Suurimmat muutokset ovat kuitenkin tapahtuneet taktisissa järjestelmissä kuten tutkassa, IRST:ssä, elektronisen sodankäynnin kyvykkyyksissä, omasuojajärjestelmissä, tietovuoyhteyksissä sekä asejärjestelmissä. Ohjaajan työympäristössä kaikki tieto yhdistetään suureen kuvaruutuun mahdollistamaan nopea päätöksentekokyky.

Saab_GRE_noseRuotsi tilasi Gripen E -hävittäjät vuonna 2012 ja toimitusvaihe lähestyy vauhdilla. Syyskuussa 2023 FMV ja Saab kertoivat tarkistavansa Gripen E -hävittäjien kehitys- ja tuotantosopimusta.

Päätöksen mukaan Ruotsi jatkaa Saab Gripen 39 C/D -hävittäjien operointia pitkälle 2030-luvulle samanaikaisesti uusien Gripen 39 E -hävittäjien rinnalla. Tämä varmistaa puolustusvoimille laajemman operatiivisen hävittäjäkyvyn turvaamisen sekä molempien hävittäjätyyppien kehittämisen.

Saabin kanssa solmittu yhteistyösopimus takaa nykyisten Gripen C/D -hävittäjätyyppien taisteluvalmiuden seuraaviksi 10-15 vuodeksi. Saab ja moottorivalmistaja GKN Aerospace kertoivat lokakuun alussa kehittävänsä hävittäjän RM12-moottoria. Vuonna 2019 käynnistyneessä kokonaishankkeessa parannellaan moottorin pääkomponentteja sekä tehdään ohjelmistopäivityksiä.

Samaisen sopimuskokonaisuuden myötä myös Gripen E -hävittäjäjärjestelmään tuodaan uusia suorituskykyjä. Muutoksia on luvassa mm. elektronisen sodankäynnin järjestelmiin sekä yhteys- ja tiedustelujärjestelmiin. Samalla toimitusaikatauluja muutettiin.

GRE_ilmassaYksi uusimmista Gripen E -hävittäjän uudistuksissa on EaglePicherin kehittämien 24-volttisten ja 36-ampreerituntisten litiumioni-akkujen käyttöönotto. Aiemmat kolme akkua on nyt korvattu kahdelle uudella. Muutos tuo säästöjä huoltokuluihin ja vähentää koneen painoa.

Saab on myös modifioinut Gripen E -koelentokoneen ohjainpintoja suuremmiksi mm. aiempaa paremman liikehtimiskyvyn aikaansaamiseksi ja hidaslento-ominaisuuksien parantamiseksi. 

Ruotsin ilmavoimat on tilannut Saabilta 60 yksipaikkaista Gripen E -hävittäjää. Ruotsalaishävittäjän uusimman version toinen asiakas on Brasilia, joka on tilannut 36 Gripen E/F -hävittäjää. Lisäksi Brasilia osallistuu konetyyppien kehitystyöhön sekä valmistukseen. Brasilian tilaus käsittää 28 yksipaikkaista E-konetta sekä kahdeksan kaksipaikkaista F-konetta. MH

Lue myös: