Savonlinnan lentoliikenteen kilpailutus käyntiin - tarjolla sopimus vuoden 2025 loppuun saakka

svl-091132Savonlinnan kaupunki ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ovat käynnistäneet tarjouskilpailun reittilentoliikenteen hankkimiseksi Helsingin ja Savonlinnan välille vuoden 2025 loppuun asti. Liikenteen on tarkoitus alkaa lokakuussa 2023. Nykyisin reittiä lentää virolainen NyxAir, joka paikkaa väliaikaisratkaisulla reitiltä vetäytynyttä Transaviabaltikaa.

Nyt kilpailutettavan lentoliikenteen hankinnan kustannuksista vastaavat Savonlinnan kaupunki ja valtio. Kustannuksista valtiolle jaetaan vuosittain 50 prosenttia, mutta kuitenkin korkeintaan miljoona euroa. Savonlinnan kaupunki on varannut hankintaan vuosittain 1,2 miljoonaa euroa

Hankinnan tavoitteena on turvata lennot ostoliikenteellä vuosille 2023-2025 erityisesti Savonlinnan elinkeinoelämälle tarpeellisten yhteyksien muodossa.

"Säännöllisellä lentoyhteydellä Savonlinnan ja Helsingin välillä varmistetaan erityisesti vahvassa kasvussa olevan teollisuuden toimintaedellytyksiä Savonlinnassa ja mahdollistetaan Saimaan alueen matkailun kannalta kansainvälisen charter-lentoyhteyksien kehittäminen", kertoo Savonlinnan kaupungin vs. elinkeinojohtaja Juha Turtiainen.

SVL_airport_2Kilpailutuksessa haetaan yhtä edestakaista lentoa arkipäivisin Savonlinnan ja Helsingin välille, poikkeuksena tiistai ja torstai, joille haetaan kahta edestakaista lentoa.

Lentoliikenne alkaisi kilpailutettavalla sopimuskaudella aikaisintaan 9. lokakuuta 2023 ja kestäisi 19. joulukuuta 2025 saakka. Tarjouskilpailu päättyy 12. heinäkuuta 2023.

Tällä hetkellä lentoja lentää vastaavilla aikatauluilla virolainen NyxAir. Se aloitti lennot maaliskuussa 2023, kun alkuperäisen kilpailutuksen voittanut Transaviabaltika vetäytyi reitiltä joulukuussa 2022. Savonlinna ja Traficom hakivat sopimuksella väliaikaisratkaisua keskeytyneeseen liikennöintiin ennen varsinaista uutta ostoliikenteen kilpailutusta. NyxAir lentää reitillä Saab 340 -potkuriturbiinikoneilla, mutta voi käyttää tarvittaessa myös suurempaa ATR 42-500 -potkuriturbiinikonetta.


Kilpailutus on avoin EU:n alueelle sijoittuneille lentoyhtiöille

Traficom on asettanut reitille julkisen palvelun velvoitteen, joka tuo minimitason kilpailutukseen osallistuville lentoyhtiöille. Kaikilla EU:n alueelle sijoittuneilla lentoyhtiöillä, jotka täyttävät kilpailutuksen vähimmäiskriteerit, on mahdollisuus jättää tarjouksensa.

SVL_ja_kaupunki_1Osana kilpailutusta Traficom ja Savonlinna ovat määritelleet lentolippujen kattohinnat sekä tietyt matkaketjun sujuvuuteen liittyvät, lentotoiminnan harjoittajan vastuulla olevat asiat. Yhdensuuntainen lippu voi maksaa korkeintaan 150 euroa, edestakainen 220 euroa. Tarjottavassa lentokoneessa tulee olla vähintään 21 matkustajapaikkaa.

Vuonna 2022 Helsingin ja Savonlinnan välinen lentoyhteys keräsi vähiten matkustajia kotimaan säännöllisistä lentoyhteyksistä. Kotimaan matkustajia Savonlinnan lentoasemalla oli vuonna lentoasemalla oli noin 2 400, jonka lisäksi kansainvälisiä matkustajia oli noin 700.

Oikeatasoinen viikkovuorotarjonta on Traficomin ja Savonlinnan kaupungin sekä elinkeinoelämän mukaan noin 12 vuoroa eli kaksi vuoroparia arkisin ja yksittäiset viikonloppuisin. Tämä vastaisi todennettuun kysyntään kuin yritysten näkemykseen lentoyhteyksien tarpeellisuudesta.

Vuoden 2023 osalta tavoitteena on saada sopimus, joka kattaa 63 edestakaista lentoa, vuoden 2024 osalta 296 edestakaista lentoa ja vuonna 2025 293 edestakaista lentoa. Keskeiseksi asiaksi nähdään se, että aikataulut on sovitettu Helsinki-Vantaan ns. kansainvälisiin aaltoihin jatkolentoja ajatellen sekä se että mahdollisuuksien mukaan tarjolla on joko interline-tai codeshare-yhteistyön mahdollistuminen.

Säännöllinen reittiyhteys on myös edellytys sille, että Finavia ylläpitää lentoasemaa. Kesällä 2023 Savonlinnaan on luvassa Transavian operoimia tilauslentoja reitillä Rotterdam-Savonlinna-Rovaniemi. Tämän lisäksi Savonlinnaan on luvassa tilauslentoja myös Frankfurtista. Säännöllinen reittiyhteys mahdollistaisi charter-lentoliikenteen kehittämisen sekä ylläpitäisi osaltaan myös huoltovarmuutta.

Savonlinna on yksi selkeimpiä alueita Suomessa, jossa junaliikenteen palvelutaso ei pysty korvaamaan lentoliikennettä. Nopeimmillaan kaupunkien välinen matka-aika junalla on vaihtoyhteydellä 4 tuntia ja 10 minuuttia.

Aikataulut:

Arkisin
S
avonlinna   Helsinki (ma-pe)
7.00                 7.55
Helsinki  Savonlinna (ti ja to)
8.20               9.15
Helsinki   Savonlinna
(ma-pe)
16.45          17.40
Savonlinna   Helsinki (ti ja to)
14.00          14.55

Kesäaikataulu:
Savonlinna   Helsinki (ma-la)
13.30               14.25
Helsinki   Savonlinna
15.05          16.00
(ma-la)


 Lue myös: