Siinain lentoturma johtanee maailmanlaajuisiin muutoksiin

Trafi_Pekka_HenttuVenäläisen Metrojetin A321-matkustajakoneen tuho Egyptin Siinailla johtanee muutoksiin jopa maailmanlaajuisesti mikäli turman lopullinen syy on pommi-isku. Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu vahvistaa pommin olevan todennäköinen vaihtoehto.

 ”Siinain Metrojet-turmassa on selkeät viitteet rikokseen ja pommiin”, sanoo Suomen liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu ilmailun sääntelyinfossa.

Tieto mahdollisesta pommista vuoti tutkinnasta hyvin nopeasti ja kulkeutui omia kanavia pitkin myös Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:lle. Turmatutkinnassa on mukana mm. saksalaisia, ranskalaisia ja irlantilaisia. Pommia pidetään todennäköisimpänä vaihtoehtona. Sen on vahvistanut myös Venäjän FSB, joka lupasi tekijöistä 50 miljoonan dollarin palkkion.

”Turma tulee varmasti johtamaan toimenpiteisiin eurooppatasolla mutta pommin varmistuttua vaikutukset ovat globaalit”, sanoo Henttu.

Turman tapahduttua Egypti haki kovasti ulkopuolista syytä onnettomuuteen, jolla on merkittävä vaikutus maan muutenkin vaikeuksissa olevaan turismiin. Asioiden todellisen laidan selvittyä yhteistyö muiden viranomaisten kanssa käynnistyi kunnolla.

”Sharm-el-Sheikin lentokentän turvatoimet pettivät jossakin. Vaihtoehtoina ovat lentokoneen huolinta, matkustajien turvatarkastus, matkatavaran tarkastus, korruptio ja jopa soluttautuminen. Myös hierarkia voi aiheuttaa ongelmia, kun tarkastuksen kohteena on esimerkiksi työntekijän esimies”, analysoi Henttu mahdollisia vaihtoehtoja.

Suomesta alueelle operoiva lentoyhtiö on Trafin mukaan kohentanut turvatoimia.

”Nyt asioita kuitenkin viedään tutkinnassa eteenpäin ja mahdollisia toimenpiteitä selvitetään”, päättää Henttu.

Egyptin Sharm-el-Sheikistä Pietariin 31. lokakuuta matkalla ollut Kogalmyavian (Metrojetin brandilla operoitu) Airbus A321 -matkustajakone (EI-ETJ) syöksyi maahan Siinain niemimaan keskiosissa aamulla Suomen aikaa. Koneessa oli 217 matkustajaa ja seitsemän miehistön jäsentä. Heistä useimmat ovat venäläisiä.

Lue myös: