Puolustusministeri Jussi Niinistö valtuutti puolustusvoimat Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esityksen perusteella tekemään kaukovalvontatutka- ja keskivalvontatutkakalustojen ylläpitoa koskevan jatkosopimuksen vuosille 2018–2023 Thales LAS France S.A.S:n kanssa. Thales-Raytheon Systems toteutti kaukovalvontatutkille merkittävän elinjaksopäivityksen, joka mahdollistaa niiden luotettavan ja joustavan pitkälle 2020-luvulle. Eri puolille maata kiinteästi sijoitettujen ranskalaisvalmisteisten kaukovalvontatutkien valvontaetäisyys on lähes 500 kilometriä ja korkeussuuntainen peitto yltää yli 30 kilometrin korkeudelle. Keskivalvontatutka Thales GroundMaster 403 (KEVA2010) puolestaan on Thalesilta 2009 hankittu tutkajärjestelmä, joka muodostaa ilmavoimien siirtymiskykyisen ilmavalvonnan rungon. KEVA2010 -tutkien mittausetäisyys on yli 450 kilometriä, ja sen korkeusulottuvuus yltää yli 30 kilometrin korkeuteen. KEVA-järjestelmä on käytössä myös mm. Virossa, joka hankki tutkat samalla Suomen kauppojen yhteydessä. Suomi on ensimmäisiä maita, joka otti kyseisen uuden tutkatyypin käyttöön.
Nyt julkistetut sopimuksen ulkopuolella Suomessa on käytössä myös siirrettäviä lähivalvontatutkia. Ne ovat Saab Giraffe 100 AAA -tutkia, jotka on sijoitettu Sisu SK 242 -kuorma-autoalustalle. Tutkan mittausetäisyys on noin 100 kilometriä ja korkeussuunnassa noin 5 kilometriä
Niillä tehtävät havainnot muodostavat ilmapuolustuksen johtamisessa käytettävän ilmatilannekuvan perustan. Alueellisen koskemattomuuden valvonta (AKV) ja turvaaminen (AKT) muodostaa samalla Ilmapuolustuksellisen kokonaisuuden. Ilmavoimien tutkiin perustuva valvontakyky tukee myös siviili-ilmailua ja muiden viranomaisten toimintaa. Lue myös:
|
|||