Puolustusministeri Antti Kaikkonen on tehnyt päätöksen, jonka mukaan neuvotteluja ilmatorjunnan korkeatorjuntakyvyn kehittämiseksi jatketaan kahden israelilaisen yrityksen kanssa. Neuvotteluita jatketaan Israel Aerospace Industriesin sekä Rafael Advanced Systemsin kanssa. Päätöksiä odotetaan tehtäväksi alkuvuodesta 2023. Puolustusvoimien logistiikkalaitos lähetti ITSUKO-hankkeen korkeatorjunnan tarjouspyynnöt vuoden 2020 lokakuussa viidelle yritykselle: Diehl Defencelle (Saksa), Israel Aerospace Industriesille (Israel), Kongsberg Defence & Aerospace AS:lle (Norja), MBDA:lle (Iso-Britannia) ja Rafael Advanced Defense Systemsille (Israel). Kaikki tarjouskilpailussa mukana olleet yritykset jättivät alustavat tarjoukset.
Ilmatorjunnan kehittämisen ITSUKO-hankkeessa eli ilmatorjunnan poistuvien suorituskykyjen korvaamisen tähtäävässä suorituskyvyn uusinnassa on kaksi osahanketta. Niitä ovat korkeatorjunta ja alueellinen kattavuus. Ilmatorjunnan korkeatorjuntakykyä kehittävän hankkeen ensimmäinen neuvottelukierros päättyi alustavien tarjousten vastaanottamiseen marraskuussa 2021 ja niiden perusteella tehtyyn arviointiin, jossa painotettiin erityisesti tarjottujen ilmatorjuntaohjusjärjestelmien suorituskykyä.
DIEHL tarjosi IRIS-T SLM-järjestelmää ja ohjusta Saab Giraffe tutkalla, Kongsbergin tarjous perustui NASAMS-järjestelmän Extended Range päivitykseen ja MBDA:n tarjous Land Ceptor-järjestelmään CAMM ER ohjuksella ja Saab Giraffe tutkalla.
Neuvotteluita jatketaan arvioinnin perusteella kahden Israel Aerospace Industriesin (IAI) sekä Rafael Advanced Defense Systemsin kanssa.
IAI:n tarjous perustui BARAK-MX-järjestelmään LRAD ER -ohjuksella ja ELTA:n tutkalla. Kyseisen ohjuksen ER-version kantama on jopa 150 km ja korkeusulottuvuus yli 30 kilometriä. Yhdessä laukaisimessa on 8 ohjusta, jotka on varustettu kahdella rakettimoottorilla ja lisämoottorilla. Järjestelmä toimii kaikissa sääolosuhteissa ja ohjuksen sekä laukaisujärjestelmän välillä on tietovuoyhteys.
Rafaelin tarjoama ratkaisu on kehitetty yhdessä amerikkalaisen Raytheonin kanssa ja pohjautuu DAVID SLING's -ilmatorjuntajärjestelmään, joka käyttää Stunner ja SkyCeptor nimillä tunnettuja ohjuksia. Järjestelmä käyttää myös ELTA:n tutkaa.
Stunner/SkyCeptor -ohjukset on suunniteltu tuhoamaan mm. risteilyohjuksia sekä muita kehittyneitä ilmauhkia. Ohjuksessa ei ole lainkaan taistelukärkeä vaan se tuhoaa kohteen puhtaasti kineettisellä energialla. Valmistajan mukaan ohjuksen hinta on murto-osa sen tuhoamien kohteiden hinnasta. Suomen tavoitteenaa on, että hankintapäätös valitusta järjestelmästä tehdään alkuvuodesta 2023.
"Olemme analysoineet alustavat tarjoukset yksityiskohtaisesti painottaen arvioinneissa erityisesti suorituskykyä. Jatkoon valitsemamme järjestelmät olivat ylivertaisia muihin tarjottuihin järjestelmiin verrattuna. Nämä järjestelmät ovat suorituskykyisiä, liitettävissä ilmapuolustuksen kokonaisuuteen, käytössä olevia ja tiukat vaatimuksemme täyttäviä tuotteita", totesi ilmatorjunnan tarkastaja eversti Mikko Mäntynen Maavoimien esikunnasta.
"Neuvottelut jatkuvat valittujen yritysten kanssa välittömästi toisella kierroksella, jonka päätteeksi valmistajat jättävät lopulliset tarjouksensa meille arvioitavaksi", kertoi eversti Mäntynen.
Hankittava suorituskyky on osa ilmapuolustuksen kokonaisuutta ja sen laajempaa kehittämisohjelmaa. Hankkeessa rakennetaan ilmatorjunnalle nykyistä parempi korkeatorjuntakyky ja kasvatetaan merkittävästi ilmatorjunnan ulottuvuutta.
Korkeatorjuntakyky rakennetaan hankkimalla ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, mikä mahdollistaa torjunnat kaikilla korkeusalueilla. Hankittavia mahdollisia osajärjestelmiä ovat ohjuslavetti, tutka, ohjukset ja niihin liittyvää integraatiota.
"On hienoa, että tämä tärkeä ilmapuolustuksen kokonaisuuteen kuuluva ja sitä täydentävä hanke etenee. Tulevaisuudessa parannamme Puolustusvoimien suorituskykyä entisestään F-35:n ja uuden ilmatorjuntajärjestelmän käyttöönotoilla" , totesi Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Pasi Jokinen.
Valtioneuvoston puolustusselonteossa linjattiin vuonna 2021, että ilmatorjunnan korkeatorjuntakykyä parannetaan ja torjuntatilavuutta kasvatetaan selontekokaudella hankittavalla ilmatorjuntaohjusjärjestelmällä. Suomen korkeatorjuntakyky perustui aiemmin käytöstä poistettuun venäläiseen Buk-M1 -kalustoon (ItO96). Näiden käytöstä poistamisen myötä korkeatorjuntakyky ovat paikanneet F/A-18 Hornet -hävittäjät. MH
Päivitys kello 15.32: Lisätty eversti Mäntysen ja kenraalimajuri Jokisen kommentit.
Lue myös:
|
|||