Suurta julkisuutta saaneista lentoturmista huolimatta ilmailuvuosi 2015 oli jälleen edellistä turvallisempi

Germanwings_a320_3_ministere_de_linterieurSuurta julkisuutta saaneista lento-onnettomuuksista huolimatta ilmailuvuosi 2015 oli Aviation Safety Networkin vuositilastojen valossa turvallisempi kuin koskaan aiemmin. Vuoden aikana tapahtui 16 kuolemaanjohtanutta lentoturmaa. Niissä menehtyi yhteensä 560 ihmistä.

Vuosi 2015 oli historian turvallisin ilmailuvuosi onnettomuuksien määrissä laskettuna ja viidenneksi turvallisin onnettomuuksissa menehtyneet laskettuna. Suurin osa eli seitsemän onnettomuutta tapahtui matkustajalentokoneille.

Maailmanlaajuiseen kansainvälisen siviili-ilmailujärjestä ICAO:n arvioimaan noin 34 miljoonaan lentoon suhteutettuna yksi kuolonuhreja vaatinut onnettomuus sattuu 4 857  000 lentoa kohden. Alhainen onnettomuuksien määrä ei kuitenkaan ole yllätys, kertoo ASN:n johtaja Harro Ranter.

ASN2015_graafi_kayra"Vuodesta 1997 lähtien lentoyhtiöiden onnettomuusluvut ovat olleet tasaisessa laskussa. Syynä oikeansuuntaiseen kehitykseen on kansainvälisten ilmailuorganisaatioiden kuten ICAO:n, IATA:n ja Flight Safety Foundationin sekä ilmailuteollisuuden tekemä  jatkuva työ lentoturvallisuuden eteen", analysoi Ranter tilastoja.

Viimeisen kymmenen vuoden keskiarvo on ASN:n tilastojen mukaan 31 lentoturmaa ja 731 menetettyä ihmishenkeä.


Reittilentovaihe jälleen vuoden vaarallisin lennonvaihe

metrojet_sinai_emercom_of_russiaSuurin osa kuudestatoista turmasta eli 11 onnettomuutta tapahtui reittilentovaiheessa. Turmista neljä sattui alkunousussa ja yksi lähestymisen aikaan.

Kaikista turmista seitsemän sattui matkustajalennoille. Suurempia matkustajakoneita oli turmissa mukana neljä. Niistä kaksi oli ATR-potkuriturbiinikoneita ja kaksi Airbusin kapearunkokonetta (A320 ja A321).

Vuoden 2015 aikana sattuneista kuudestatoista lentoturmasta kaksi tapahtui EU:n mustalla listalle oleville lentoyhtiöille.

Vuoden pahin lentoturma sattui 31. lokakuuta, kun Metrojetin Airbus A321 tuhoutui Siinain aavikolle tappaen 224 ihmistä. Tutkimukset ovat yhä kesken mutta syyksi epäillään räjähdettä.

ASN2015_graafi_koneetTurma edustaa vuoden 2015 pimeää puolta yhdessä Germanwingsin lennon 9525 24. maaliskuuta sattuneen turman kanssa. Tuolloin perämies teki itsemurhan lentämällä Airbus A320 -koneen vuoreen tappaen 144 ihmistä.

Vain kolmena aiempana vuotena (1988, 1983, 1985) todennäköisen sabotaasin, alasampumisten tai lentäjän itsemurhan takia on kuollut enemmän ihmisiä.

Aviation Safety Network on itsenäinen vuonna 1996 perustettu hollantilainen organisaatio.  Päämääränä sillä on tuottaa ajanmukaista ja luotettavaa tietoa ilmailuonnettomuuksista kiinnostuneille.

ASN:n tilastot perustuvat maailmanlaajuisesti tapahtuneisiin kuolemaan johtaneisiin siviili-ilmailun lento-onnettomuuksiin vähintään 14-paikkaisilla lentokoneilla.

Lue myös: