Sveitsiläinen PrivatAir konkurssiin

D-APBB_020513Sveitsiläinen PrivatAir on eurooppalaisten lentoyhtiöiden konkurssiaallon viimeisin uhri. PrivatAirin toiminta päättyi maksukyvyttömyyteen 5. joulukuuta 2018. Kuluneen vuoden aikana Euroopasta on kadonnut aiemmin jo ainakin kuusi lentoyhtiötä.

PrivatAir SA kertoi aloittavansa konkurssimenettelyn Sveitsissä 5. joulukuuta 2018. Myös saksalainen tytäryhtiö PrivatAir GmbH on samassa tilassa. Saksan ilmailuviranomainen oli perunut PrivatAir Gmb:n toimiluvan jo lokakuussa 2018.

PrivatAirin lausunnon mukaan viimeisten viikkojen aikana tapahtui useita asioita, jotka vaikuttivat yhtiön tulevaisuuden näkymiin ja pakottivat sen maksukyvyttömyysmenettelyyn.

Vuonna 1977 perustettu PrivatAir työllisti suoraan 226 henkilöä Sveitsissä, Saksassa ja Portugalissa. Se tarjosi myös 65 henkilön palveluksia operaatioihin Lähi-Idässä. Yhtiön laivastoon kuului kolme Airbus A319CJ sekä kaksi Boeing BBJ -konetta. Niiden lisäksi PrivatAirilla oli tilauksen viidestä Airbus A220 -koneesta.

PrivatAir on lentänyt mm. SAS:lle 44-paikkaisella all-business -kapearunkokoneillaan reiteillä Stavangerista Houstoniin sekä Kööpehaminasta New Yorkin Newarkiin. Sveitsiläisyhtiö on viime vuosina lentänyt myös TUI:lle ja Eurowingsille. Viimeisimpänä Lufthansa päätti wetlease-sopimuksen PrivatAirin kanssa reitillä Frankfurtista Intian Puneen.

Vuoden 2018 aikana Euroopassa on kaatunut useita lentoyhtiöitä. PrivatAirin lisäksi lisäksi konkurssiin ovat päätyneet ainakin Small Planet Airlines, Primera Air,  NextJet, Cobalt Air ja SkyWork Airlines sekä VLM Airlines.