Taktisen ilmakuljetuksen ATEX 23 -harjoituksessa mukana USA:n ja Tanskan C-130J Hercules -koneita

USAF_Hercules_C130_airdrop_2Satakunnan lennoston Tukilentolaivueen taktisen ilmakuljetuksen ATEX 23 -lentotoimintaharjoitus (Airlift Tactical Exercise) on aiempaa laajempi. Vuoden 2023 harjoituksessa on mukana suomalaisjoukkojen lisäksi myös Nato-liittolaisten C-130J Hercules-kuljetuskoneita Yhdysvalloista ja Tanskasta.

ATEX on Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekaluston tärkein vuosittainen harjoitus, joka järjestetään Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 28. elokuuta –1. syyskuuta 2023. Taktiseen kuljetuslentotoimintaan liittyen harjoituksessa on mukana henkilöstön- ja materiaalinpudotustehtäviä.

C295_ilmapudotus_ATEX22_kuva_usafPääasiassa Oulunsalon tukikohdasta lennettävän harjoituksen tavoitteena on kouluttaa ja harjoittaa kuljetus- ja yhteyskonemiehistöjä lentokaluston taktiseen käyttöön osana ilmaoperaatioita haastavissa skenaarioissa. Lentoimintaa on luvassa myös Kajaanin, Kuusamon, Pudasjärven ja Ranuan lentopaikkojen läheisyyteen.

Harjoituksen käytössä on laajat Itäkairan ilmatilavarausalueet, jotka kattavat laajasti Itä-Suomea Kuopion ja Rovaniemen väliseltä alueelta. Lentotoimintaa on luvassa valvomattomasta ilmatilasta eli matalilta lentokorkeuksilta lähtien aina yli kymmenen kilometrin korkeuteen saakka.

Ilmatilavaraukset tuovat rajoituksia kaupalliselle lentoliikenteelle erityisesti Kajaanin ja Kuusamon osalta. Erilliset rajoitusalueet ovat käytössä myös Kajaanin, Kuusamon, Pudasjärven ja Ranuan lentopaikkojen ympäristössä.

C295_monikansallinenATEX 23 -harjoituksessa on mukana ensimmäistä kertaa ulkomaisia lento-osastoja Naton jäsenmaista. Edellisvuoden ATEX 22 -harjoituksessa oli jo mukana monikansallinen joukko sotilashenkilöitä Tanskasta, Ruotsista ja Yhdysvalloista.

Nyt vuoden 2023 harjoituksessa mukana olevien Nato-liittolaisten lento-osastojen kanssa keskitytään yhteistoiminnan harjoitteluun sekä yhteisten toimintatapojen tarkasteluun ja kehittämiseen.

USAF_Hercules_C130_airdrop_1Harjoitukseen osallistuu Suomen ilmavoimien CASA C-295M -kuljetuskoneiden, Learjet 35A/S -suihkukoneiden ja Pilatus PC-12NG -yhteyskoneiden lisäksi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä, Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita sekä Rajavartiolaitoksen Dornier 228 -valvontakone.

Nato-liittolaisten puolelta mukana on C-130J Hercules -kuljetuskoneita Yhdysvalloista ja Tanskasta.

Ilmavoimien esikunnan ilmaoperaatiokeskus Tikkakoskella ja Karjalan lennoston 7. pääjohtokeskus Rissalassa johtavat lentotoimintaa harjoituksen päälentokierroksissa.

Oulunsalon lisäksi kuljetus- ja yhteyskoneet tukeutuvat Kajaanin, Kuusamon, Pudasjärven ja Ranuan lentokentille. F/A-18 Hornet -hävittäjät osallistuvat harjoituksen yhteistoimintakierroksiin kotitukikohdistaan Rovaniemeltä ja Rissalasta.

Hercules3X_23_08_2023_FR24ATEX 23 -harjoituksen lennot suuntautuvat Oulun, Rovaniemen, Kuusamon ja Kuopion väliselle alueelle. Harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 28.8. kello 12 ja päättyy perjantaina 1.9. kello 16 mennessä. Lentotoimintaa on päivittäin noin kello 8–22 välisenä aikana.

Rovaniemellä on samanaikaisesti käynnissä Astral Knight 23-6 -harjoitus (AK23-6), joka jatkuu 31. elokuuta 2023 saakka. Mukana on yhdysvaltalaisjoukkoja ja Suomen yllä on lentänyt useita Hercules-koneita tämän harjoituksen aikana. MH

Lue myös: