Thomas Cook Group konkurssiin - lennot peruttu myös Pohjoismaissa

OY-VKH_010719(päivittynyt 10.22) Tjäreborgin omistajakonserni Thomas Cook Group hakeutuu konkurssiin, kun rahoitusneuvottelut epäonnistuivat. Tapahtumilla on välitön vaikutus myös konsernin lentoyhtiön Thomas Cook Airlines Scandinavian lentoihin maanantain aikana. Suomen osalta peruutukset koskettavat yksin maanantain osalta noin tuhatta matkustajaa. Isossa-Britanniassa kotiutetaan noin 150 000 matkustajaa.

Tjäreborgin ja sen pohjoismaisten sisaryhtiöiden omistajakonserni Thomas Cook Group tiedotti varhain tänä aamuna, että suunniteltu pääomajärjestely ei ole tullut hyväksytyksi, vaan Thomas Cook PLC on ajautunut konkurssiin.

Erilaisia uudelleenjärjestelytoimia on tehty ainakin kesäkuusta 2019 lähtien. Thomas Cook -konserni haki 750 miljoonan punnan lisärahoitusta neuvotteluissa pääomistajan eli kiinalaisen Fosun Tourismin ja rahoittajapankkien kanssa.

Lähes kaikki Thomas Cookin lennot ja matkat on peruttu 23. syyskuuta lähtien. Konkurssi koskettaa kokonaisuudessaan jopa 600 000 lentomatkustajaa.

Nykyinen Thomas Cook Group plc muodostettiin vuonna 2007, kun Thomas Cook AG  ja MyTravel Group yhdistyivät. Konserni toimi lentoyhtiönä ja matkatoimistona. Yhtiön historia yltää kuitenkin yli 175 vuoden taakse. Sitä pidetäänkin maailman vanhimpana matkatoimistona.

Vielä sunnuntaina Tjäreborg kertoi suomalaisille matkustajilleen rahoitusneuvotteluiden olevan kesken eikä matkoja voinut perua tai muuttaa paitsi normaalien ehtojen mukaan. Nyt yhtiön kaaduttua lennot on peruttu ja rahoja voi saada takaisin matkanjärjestäjien vakuusjärjestelmän kautta. Kaikki Tjäreborgin kautta varatut matkapaketit kuuluvat matkapakettilain ja vakuusrekisterin piiriin.

Suomessa toimiva matkanjärjestäjä Tjäreborg käyttää matkoillaan myös muita, kuin Thomas Cook -konsernin lentoyhtiöitä. Tilanne ei vaikuta matkoihin, jotka on varattu reittilennoilla, esim. British Airwaysillä, Norwegianilla, Thai Airwaysillä. Tjäreborg on kuitenkin osa Thomas Cook -konsernia.

Konkurssin seurauksena kaikki Thomas Cook -konsernin lennot on peruttu mukaanlukien Thomas Cook Airlines Scandinavia, joka on lentänyt lomalentoja Suomessa. Matkanjärjestäjän Pohjoismaissa toimiva johto on päättänyt, että yhtiön kaikki lähtevät lennot maanantaina perutaan.

Aamun Larnacan lennon matkustajat olivat ehtineet jo lähtöportille Helsinki-Vantaalla kun tieto peruutuksesta tuli.

"Olemme äärimmäisen pahoillamme tilanteesta ja asiakkaillemme aiheutuvasta harmista ja mielipahasta. Viimeiseen asti pyrimme järjestämään asioita niin, että lennot olisi voitu lentää. Se osoittautui kuitenkin mahdottomaksi ja maanantain lennot on pakko perua", sanoo Magnus Wikner, Thomas Cook Northern Europen konsernijohtaja.

D-ABOK_240419Tjäreborg kertoo keskittyvänsä nyt huolehtimaan asiakkaista. Se toivoo pystyvänsä tiedottamaan lisää konkurssitilanteen vaikutuksista.

Thomas Cook Northern Europeen kuuluvat matkanjärjestäjät Tjäreborg, Ving, Spies ja Globetrotter.

Tjäreborgilla olisi ollut Suomesta lomalle lähteviä matkustajia maanantaina 525 ja palaavia 413. Pohjoismaiden osalta määrä on 3146 ja 3375 matkustajaa. Lomakohteissa suomalaismatkustajia on parhaillaan 2884 ja  Pohjoismaiden osalta 34 460. Maanantailta on peruttu viisi tilauslentoa Suomessa ja Pohjoismaissa 31.

Thomas Cook Groupin lentoja lennettiin kaikkiaan 85 Airbusilla ja 31 Boeingilla. Näistä lähes kaikkia ovat leasingkoneita.

Luvuissa on mukana yksi Airbus A330 MRTT (Multi Role Tanker Transport) eli ilmatankkauskone, jota AirTanker operoi tarvittaessa Britannian kuninkaallisille Ilmavoimille RAF:lle. Koneen kuitenkin omistavat Airbus Group, Rolls Royce, Thales, Cobham ja Thales.

Koneilla on lennetty kohteisiin Välimerelle, Yhdysvaltoihin, Väli-Amerikkaan, Karibialle, Afrikkaan sekä Intiaan ja muualle Aasiaan.

Thomas Cook -konserni työllistää kaikkiaan noin 22 000 ihmistä, joista 9000 Isossa-Britanniassa. Konsernin lentoyhtiöitä ovat Thomas Cook Airlines Uk, Thomas Cook Airlines Scandinavia, Thomas Cook Airlines Balearics, Condor Flugdienst ja Thomas Cook Aviation.

G-TCDZ_310819Ison-Britannian ilmailuviranomainen on vuokrannut yli 45 lentokonetta tuomaan 150 000 brittiasiakasta kotimaahan. Vuokrakonemäärä vastaa kokoluokaltaan Englannin viidenneksi suurinta lentoyhtiötä. Kaikki vuokrakoneet täyttävät Britannian liikenneministeriön mukaan maan turvallisuusstandardit.

Matkustajia kuljetetaan lomakohteista takaisin Isoon-Britanniaan 23. syyskuuta - 6. lokakuuta 2019 välisenä aikana. Lomakohteisiin ei siis kuljeteta ketään. Osa matkustajista lentää vuokrakoneiden sijaan muilla lentoyhtiöillä. Britannian hallitus maksaa osan hotellimajoituksista, jotta matkustajien ei tarvitse jättää majoitusta palautuslentoa odotellessa.

Matkustajamäärä Isossa-Britanniassa on lähes kaksinkertainen verrattuna vuonna 2017 kaatuneeseen Monarchiin, joka oli yksi maan vanhimmista lentoyhtiöistä. Thomas Cookin kaatumisen yhteydessä kyseessä on rauhanajan suurin palautusoperaatio Englannissa.

Suomalaismatkustajien lomalentoja ovat suuremmin koskeneet ainakin vuoden 2018 Primera Airin konkurssi sekä vuoden 2012 Air Finlandin konkurssi.

Vuoden 2019 aikana konkurssiin ovat päätyneet ainakin Aigle Azur Airlines, British Midland Regional, Germania, WOW air ja Jet Airways.

Päivitys kello 10.22: Tarkennettu peruttujen lentojen vaikutusta Suomessa. Muiden lentoyhtiöiden reittilennoille varatut Tjäreborgin matkat onnistuvat normaalisti.

Lue myös: