Turvatarkastajien lakko sotkee lentoliikennettä usealla lentokentällä Saksassa 14. ja 15. maaliskuuta

Lufthansa_tailsAmmattiliitto Ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) on ilmoittanut useilla Saksan lentoasemilla turvatarkastajien lakoista, jotka sotkevat lentoliikennettä torstaina 14. maaliskuuta ja perjaintaina 15. maaliskuuta. Suurimmin vaikutukset kohdistuvat Lufthansa-konsernin lentoihin, mutta vaikutukset yltävät todennäköisesti myös muiden lentoyhtiöiden matkustajiin.

Lufthansa pahoittelee turvatarkastajien lakon aiheuttamaa tilannetta asiakkailleen ja kehottaa matkustajiaan olemaan saapumatta lakon piiriin kuuluville lentoasemille. Saksalaisyhtiö kertoo järjestävänsä lakon seurauksena matkustajilleen uudet lennot.

Ver.di on ilmoittanut lakoista, jotka koskevat Münchenin, Karlsruhen, Kölnin, Berliinin, Hampurin ja Stuttgartin lentoasemien turvatarkastuksia koko päivän torstaina 14. maaliskuuta. Lakkoaaltoa laajennettiin vielä Ver.din uudella ilmoituksella, joka koskee turvatarkastuksia Dresdenin, Hannoverin, Dortmundin, Weezen, Karlsruhen ja Leipzigin lentoasemilla perjantaina 15. maaliskuuta.

Matkustajaturvan lisäksi lakko koskee myös matkatavaroiden ja lentorahdin läpivalaisua sekä muita maapalveluita.

Lakkotoimilla Ver.di pyrkii laittamaan painetta työnantajien suuntaan, jotta se saisi jäsenistölleen neuvotteluiden seuraavalla kierroksella vihdoin kaivattuja parannuksia työehtoihin. Neuvotteluita on käyty tuloksetta jo viisi kierrosta. Tavoitteena on nostaa alalla toimivien noin 25 000 työntekijän palkkoja.

Työnantajien viimeisin tarjous on nostaa tuntipalkkoja kolmessa vaiheessa. Ensimmäinen niistä olisi ollu 1,2 euron korotus maaliskuussa, 0,75 euron korotus lokakuussa ja 0,75 euron korotus huhtikuussa 2025. Määrä on Ver.di:n mukaan kahden vuoden ajalle vähemmän kuin se pyrkii saamaan yhden vuoden aikana.

Ver.di vaatii 2,80 euron korotuksia tuntipalkkoihin sekä korkeampia ylityökorvauksia ensimmäisen vuoden aikana. Tavoitteena on korottaa palkkoja ostovoiman heikentyessä.