U-2 Dragon Lady -valvontakone valokuvattiin korkealla Savonlinnan yllä 3. tammikuuta 2024

U2_JussiKirmanenAmerikkalainen Lockheed U-2 Dragon Lady -valvontalentokone lensi erittäin korkealla Suomen yllä 3. tammikuuta 2024. Tiedustelukoneen lento kirkkaalla taivaalla tallentui savonlinnalaisen harrastevalokuvaajan muistikortille.

Savonlinnalainen harrastevalokuvaaja ja Marjatila Kirmasen isäntä Jussi Kirmanen valokuvasi U-2 Dragon Ladyn Savonlinnan yllä 3. tammikuuta 2024. Yhdysvaltain ilmavoimien lisäksi U-2 -koneilla operoi myös Nasa, jonka käytössä on kaksi valkoista tyyppimerkinnällä Lockheed ER-2 toimivaa U-2 -konetta.

U2_2JussiKirmanenKeskitalvella Kirmasen harrastuksiin kuuluu ylilentävien matkustajakoneiden valokuvaaminen, joita hän seuraa FlightRadar24-sovelluksesta. Keskiviikkona 3. tammikuuta Kirmanen havaitsi taivaalla kaartelevan lentokoneen, jota ei lennonseurantapalvelussa näkynyt. Kirmasen valokuvien perusteella erittäin korkealla lentänyt ilma-alus olisi hyvin todennäköisesti U-2 Dragon Lady.

Kirmanen onnistui kuvaamaan tämän harvinaisen kohteen käsivaralta. Hänen kamerakalustonaan oli Canon 5D mk 4 ja Sigman 50-500 mm -linssi. 

U-2 Dragon Lady on yksipaikkainen korkealla lähes avaruuden rajamaalla lentävä jokasään valvontalentokone, joka tukee Yhdysvaltain ja liittoutuneiden joukkoja. U-2 kykenee mm. signaali- ja valokuvatiedusteluun  (MASINT, measurement and signature intelligence).

Valvontakoneen voimanlähteenä on yksi General Electric F118-101 -moottori, joka mahdollistaa siipiprofiilin kanssa lennot yli 70 000 jalan eli yli 21 kilometrin korkeudessa. Lentäjät käyttävät lennolla avaruuspuvun kaltaista asua painekypärineen.

Suomen Puolustusvoimat aloitti vastaavien valvontalentojen toteuttamisen keskeisten kansainvälisten kumppanimaiden kanssa maaliskuussa 2023. Liittolaismaat suorittavat erilaisia valvonta- ja tiedustelulentoja Suomen ilmatilassa eri tyyppisillä ilma-aluksilla, niin miehittämättömillä kuin miehitetyilläkin.

Lennot tapahtuvat kansallisessa ohjauksessa ja valvonnassa, Suomen kansallisen lainsäädännön ja määräysten mukaisesti.

U2_3JussiKirmanenSuomen yllä on tähän mennessä havaittu ainakin Yhdysvaltain, Ruotsin ja Ison-Britannian miehitettyjä valvontalentoja. Vahvistamattomien tietojen mukaan myös ranskalaiset olisivat suorittaneet valvontatehtäviä Suomen yllä. Niiden lisäksi Italian ilmavoimien operoima Naton miehittämätön Global Hawk on suorittanut valvontalennon Suomen yllä.

Valvontalennot kehittävät Suomen Puolustusvoimien kansainvälistä yhteensopivuutta, parantavat yhteistä tilannetietoisuutta ja vahvistavat kansallista puolustusta. Lennot ovat myös osoitus  sitoutumisesta puolustusyhteistyön kehittämiseen.

Puolustusvoimat ja Fintraffic Lennonvarmistus Oy eivät kommentoi tällaisten lentojen yksityiskohtia operaatioturvallisuussyistä.

 
Lockheed U-2 Dragon Lady

u2_3_usafLockheed U-2 teki ensilentonsa jo 1955 ja niitä käytetään edelleen. Konetyypin suunnitteli Lockheedin legendaarinen Clarence "Kelly" Johnson. Hänen piirustuslaudallaan ovat syntyneet mm. Lockheedin kuuluisat tuotteet F-104 Starfighter ja SR-71 Blackbird.

U-2-koneita on vuosien varrella modernisoitu useaan otteeseen. Vielä käytössä olevat koneet on rakennettu 1980-luvulla. Koneissa on erilaisia suuria tiedustelulaitesäiliöitä siivissä ja rungon yläpuolella.

U2_USAF_1Uusimmissa U-2S Block 10 -valvontakoneissa järjestelmiä on uudistettu merkittävästi ja käytössä on valokuituteknologiaa ja elektronista jälkeä vähentäviä ratkaisua sekä viimeisiimän sukupolven sensoreita. USAF:n käytössä U-2 -koneet ovat nykytiedon mukaan enää vuoden 2025 loppupuolelle.

USAF:n U-2 -koneiden kotitukikohta on Bealen lentotukikohta Kaliforniassa, jossa niillä operoi  9th Reconnaissance Wing. Valvontakoneita on vaihtelevasti sijoitettuna eri puolille maailmaa ja Euroopassa ne tukeutuvat Isossa-Britanniassa RAF:n Fairfordin tukikohtaan. MH

Lue myös: