Utissa on käynnissä NH90-helikoptereiden omasuojajärjestelmäkoulutus

NH90_flares_NHIndustriesUtin Jääkärirykmentin helikoptereista lauotaan soihtuheitteitä Utin lentokentällä ja sen lähialueella. Soihdut ovat osa NH Industries NH90 -kuljetushelikopterin omasuojajärjestelmää ja niiden laukaiseminen kuuluu helikopterilentäjien koulutusohjelmaan.

NH90-helikoptereista laukaistaan helikopterin omasuojajärjestelmään kuuluvia soihtuheitteitä 10.-14. maaliskuuta kello 8-16 välisenä aikana. Koulutuslentoja tehdään Utin lentokentällä ja lähiharjoitusalueilla. Helikoptereiden soihtuheitteitä käytetään lämpöhakuisten ohjusten harhauttamiseen.

Helikoptereiden lentokorkeus vaihtelee heitteitä ammuttaessa 500 - 2000 metrin välillä. Soihtuheitteet laukaistaan helikopterin oikealla ja vasemmalla puolella olevista kaseteista siten, että ne lentävät 50 - 100 metriä helikopterin sivulle.

NH90_1Kasettien paikat ovat oven takana kyljessä. Kuvassa oikealla (klikaa suuremmaksi) ne on peitetty sinisillä suojakansilla, joita käytetään lennettäessä ilman varsinaisia omasuojajärjestelmän kasetteja.

"Soihtuheitteiden laukaiseminen NH90-helikopterista on osa normaalia helikopterimiehistöjen koulutusta. Heite palaa laukaisun jälkeen noin viiden sekunnin ajan erittäin kirkkaana ja se muodostaa myös savua. Lentokorkeudesta riippuen heitteiden laukaisu voi näkyä hyvinkin kauas", kertoo Helikopteripataljoonan komentaja majuri Jaro Kesänen.

Soihdut palavat ilmassa loppuun, joten ne eivät putoa laukaisun jälkeen maahan. ++