Venäjän lentotoiminta Suomenlahdella viime vuosien keskimääräisellä tasolla

Ilmavalvonta_2016Suomen Ilmavoimien mukaan vuonna 2018 Venäjän lentotoiminta kansainvälisessä ilmatilassa Suomenlahden yllä oli viime vuosien keskimääräisellä tasolla. Suomen ilmatilaa ei kuitenkaan loukattu viime vuoden aikana.

Venäjän lentotoiminta kansainvälisessä ilmatilassa Suomenlahden yllä on säilynyt vuonna 2014 tapahtuneen turvallisuusympäristön muutoksen jälkeisellä tasolla.

Suomenlahdella oli viime vuonna Venäjän lentotoimintaa noin 25 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015, jota on käytetty vertailutasona, mutta noin 15 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017, joka on ollut Venäjän lentotoiminnan aktiivisin vuosi.

TU22_Ilmavoimat_1Puutteellisin tiedoin tehtyjen lentojen osuus Venäjän lentotoiminnasta Suomenlahdella on vähentynyt vuoden 2015 noin 55 prosentista viime vuoden noin 35 prosenttiin.

Suomen Ilmavoimien alueellisen koskemattomuuden valvonta (AKV) ulottuu satoja kilometrejä Suomen valtakunnan rajojen ulkopuolelle. Valvontaa suoritetaan eri puolille maata sijoitetuilla liikkuvilla ja kiinteillä ilmavalvontatutkilla ja muilla sensoreilla.

Valvonnan tuottamat havainnot kootaan ja analysoidaan Ilmaoperaatiokeskuksen johdolla. Koneita saatetaan käydä tunnistamassa lähietäisyydeltä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä (ohessa Ilmavoimien aiemmin julkaisema tunnistuskuva Tu-22M -koneista).

Lennon tiedot ovat puutteelliset, kun esimerkiksi koneella ei ole lentosuunnitelmaa, koneen toisiotutkavastaaja (transponderi) ei ole päällä tai kone ei ole radioyhteydessä lennonvarmistuselimiin.

Vertailuvuoteen 2015 verrattuna vuonna 2018 oli 24 prosenttia enemmän lentoja. Niistä 35 prosenttia lensi puutteellisin tiedoin. Edellisvuonna 2017 lentoja oli 46 prosenttia vertailuvuotta enemmän ja niistä puutteellisin tiedoin lensi 40 prosenttia. Vuonna 2016 lentoja oli 14 prosenttia vertailuvuotta enemmän ja niistä puutteellisin tiedoin lensi 39 prosenttia.

Ilmavoimien MLU-2 -päivitetty Hornet. Hävittäjän oikeassa siivessä on JDAM-pommi ja vasemmassa siivessä näkyy JSOW-liitopommi.Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO julkaisi 1. joulukuuta 2017 ns. EUR OPS Bulletin -tiedotteen, jossa annetaan suosituksia toiminnasta kansainvälisessä ilmatilassa Itämeren alueella. Suositukset oli valmisteltu Suomen johtamassa Itämeren lentoturvallisuustyöryhmässä.

Lue myös: