Viggen ja Draken Lentäjien Juhannuksen tähdiksi

Saab_AJS37_Viggen_37098_52_(SE-DXN)_wikimedia_flickr_alanwilsonLegendaariset jo käytöstä poistuneet ruotsalaishävittäjät Saab Viggen ja Draken saapuvat Kauhavan Lentäjien Juhannukseen kesäkuussa, kerrottiin tänään Seinäjoella. Lisäksi julkistettiin useita muita esiintyjiä. Suomen Ilmavoimia ei listalla ole.

Edellisen kerran vuonna 2012 järjestetty perinteinen Lentäjien Juhannus palaa kaksipäiväisenä 19.-20. kesäkuuta. Tapahtumapaikkana on entinen Kauhavan Lentosotakoulun alue.

Lento-ohjelmassa Kauhavan taivaalla nähdään Swedish Air Force Historic Flightin Saab 35C Draken ja Saab AJS 37 Viggen -hävittäjät. Erityisesti Viggen on mielenkiintoinen ohjelmanumero.

Meluisa ja suuri hävittäjä osaa kiitotiellä myös peruuttaa reverssiensä avulla. Viggen on 90-luvulla vieraillut useassakin suomalaisessa lentonäytöksessä mm. Rovaniemellä ja Lappeenrannassa.

Draken on deltasiipinen ruotsalaishävittäjä, jota valmistettiin vuodesta 1955 vuoteen 1974. Se oli 1990-luvulle saakka myös Suomen Ilmavoimien toinen päähävittäjätyyppi yhdessä MiG-21:n kanssa. Muita operaattoreita olivat Tanska ja Itävalta. Kaikkiaan Drakeneita rakennettiin 651 yksilöä.

Drakenin seuraaja Ruotsissa oli Saab 37 Viggen -monitoimihävittäjä. Se teki ensilentonsa 1967. Koneessa on suuri canard-etusiipi. Ruotsalaiskäytön mukaisesti hävittäjä soveltuu hyvin toimintaan hajautetuista maantietukikohdista varusmiesmekaanikkojen huoltamana.

Viggeniä valmistettiin viitenä tyyppinä yhteensä 329 kappaletta, joista kymmenen oli kaksipaikkaisia koulutuskoneita. Viggen oli käytössä vain Ruotsissa ja ne on poistettu käytöstä 2005 Gripenin tullessa laajempaan käyttöön.

Ruotsalainen Bro Airshow saapuu Kauhavalle kolmella eri konetyypillä tehden sekä soolo- että muodostelmaesityksiä. Klemm 35 on kaunis ja taitolentoon sopiva koulutuslentokone, joka modernin muotonsa ansiosta on vähemmän altis sivutuulelle. Hopeinen yksilö on kopio ensimmäisestä Ruotsin Abayomi27:sta, ja se on osallistunut Pohjoismaiden ilmailukilpailuun.

HF_catwalkBücker Bu131 Jungmann taas tunnetaan myös taitolennon ”Stradivariuksena”, jolla voidaan toteuttaa klassisia taitolentoliikesarjoja. Kauhavalla nähdään Bücker Bu131 Jungmann -soolo.

Noorduyn Harvard MKIIB -kone taas on toiminut toisessa maailmansodassa Kanadassa liittoutuneiden lentäjien koulutuskoneena. Ruotsin Ilmavoimat osti sen vuonna 1947. Se kunnostettiin uudelleen lentokelpoiseksi, kun yksityishenkilö osti sen.

Malmilla viime kesänä nähty Scandinavian Air Show vetoaa erityisesti lapsiperheisiin. Siihen kuuluu kolme ryhmää. Skycatsit ovat siipikävelijöitä, joiden show kantaa nimeä Catwalk (kuva yllä).

Esitykseen kuuluu pilotin, joko Jacob Holländerin tai Sus Jan Hedén, lukuisat taitolentoliikkeet kuten silmukat. Lennon aikana Skycatsit kiipeilevät koneen siivissä eri muodostelmissa.

SU_FIAS_wasp_1Taitolentoryhmä Viking käyttää kaksitasokoneita. Ryhmä lentää 3D-taitolentoa, ja show’hun kuuluu erilaisia huimia kuvioita kuten ylösalaisin tehtäviä mikrosilmukoita.

Led-laser-pyro -show eli LLP puolestaan on ainutlaatuinen, henkeäsalpaava ja hieno lentonäytös, jossa valo- ja pyrotekniikka yhdistyvät kaiuttimista tulevaan musiikkiin.

Ruotsalainen taitolentäjä Daniel Ryfa aloitti jo 14-vuotiaana lentämällä liitokoneita. Danielin kilpailu-ura taitolentäjänä alkoi vuonna 2005. Hänen saavutuksiinsa kuuluvat niin Ruotsin kuin Pohjoismaidenkin taitolentomestaruus. Ryfa lentää ”räätälöidyllä”, venäläisellä Sukhoi-koneella (kuva alla).

FIA_2014_5Taitolentoryhmä Arctic Eagles tuo 30 vuoden tauon jälkeen siviiliosastotaitolennon suomalaisten ilmailutapahtumien ja lentonäytösten ohjelmiin. Arctic Eagles jatkaa Seppo Saarion johtaman Red Birds -taitolentoryhmän perinnettä eli osastotaitolentoa kolmella kaksitasokoneella.

Kaikki Arctic Eagles -osaston koneet ovat Seppo Saarion rakentamia.  Lentäjinä toimivat Raimo Nikkanen, Tapio Pitkänen ja Miikka Rautakoura.

SZD-59 Acro on yksipaikkainen lasikuiturakenteinen purjekone, jonka valmistaja on puolalainen PZL Allstar. Siipien kärkiväli on 13.2 m, ja koneella voi tehdä esimerkiksi silmukoita, vaakakierteitä, syöksykierteitä, pyrstöluisuja ja flick-rolleja. Tällä konetyypillä on MM-kisoissa voitettu Advanced-luokan maailmanmestaruudet vuosina 2010 ja 2013.

Acron lentäjä Jukka Pelto-aho on kauhavalaissyntyinen useisiin SM- ja PM- sekä kaksiin MM-kisoihin osallistunut taitopurjelentäjä. Vuoden 2014 MM-kisoissa hän oli Advanced-luokassa seitsemäs. Taitolentämisen Pelto-aho aloitti vuonna 2009.

Fouga Team saapuu Kauhavalle kahdella Suomen Ilmavoimien entisellä suihkuharjoituskoneella Fouga Magisterilla. Koneet ovat kaksimoottorisia, kaksipaikkaisia, ja niitä käytettiin sotilaslentäjien alkeissuihkukonekoulutuksessa.

Näytöksessä tiimi lentää "parilla", eli lentoonlähdöstä alkaen koneet pysyvät muutaman metrin päässä toisistaan. Nopeus vaihtelee välillä 250–600 km/h, ja kiihtyvyysvoimat pusertavat lentäjiä penkkeihin +4g:n voimalla kaarroissa, ja välillä he ovat painottomassa tilassa.

Miehistöinä Lentäjien Juhannuksessa ovat johtokoneessa Ari Tolonen ja Risto Viljanen sekä siipikoneessa Ari Saarinen ja Pentti Kopiloff. Fouga Magisterit ovat esillä myös maanäyttelyssä.

Viihdepuolella kotimaisia kärkiartisteja ja kansainvälisiä tähtiä nähdään kahdella lavalla. Päälavalla esiintyvät Kolmas Nainen, Popeda, Paula Koivuniemi, Juha Tapio, Robin sekä Elonkerjuu.

Lentokonehallin Ysärilavalla nähdään Basic Element, Pandora ja Günther sekä kotimaan tähdet Waldo, Movetron ja Dj Matti Airaksinen. Viihdeohjelmaan on luvassa vielä lisäyksiä kevään aikana.

Perinnettä kunnioittaen osa pääsylipputuloista sijoitetaan sotaveteraanien toimintaan. Lisäksi Lentäjien Juhannus on mukana keräämässä euroja Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeelle.

Lentäjien Juhannus 2015 -lentonäytöksen ohjelmatarjonta kasvaa vielä kuluvan kevään ja alkukesän aikana. Järjestäjä lupaa kertoa ohjelmalisäyksistä ilmoitetaan sitä mukaan, kun ne vahvistuvat.