Yhteispohjoismainen ilmaoperaatiokeskus ensi kertaa käytössä Naton Nordic Response 24 -harjoituksessa

NR24_alueetPohjoismainen puolustusyhteistyö ottaa merkittävän askeleen Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa järjestettävässä Nordic Response 24 -harjoituksessa 4.-15. maaliskuuta 2024. Tuolloin Norjan Bodøssa otetaan koekäyttöön yhteispohjoismainen ilmaoperaatiokeskus. Nordic Responsessa on mukaan yli 100 lentokonetta ja harjoitus kuuluu Naton Steadfast Defender 24 -suurharjoituskokonaisuuteen.

Nordic Responsen keskittyy Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosiin niin maalla, merellä kuin ilmassa. Ilmakomponenttien osalta mukana on yli 100 ilma-alusta. Mukana on mm. F-35A, F/A-18 Hornet ja JAS 39 Gripen -hävittäjiä, erilaisia kuljetuskonetta, meritoimintakonetta, Osprey-tiltrotoreita sekä pyöriväsiipisiä ilma-aluksia kuten CH-53 Super Stallion, Merlin, Cobra -helikoptereita.

HN_GR_F35Pohjoisen maa-alueita harjoituksessa puolustavat tuhannet sotilaat, joiden käytössä on erilaisia tykkejä, panssarivaunuja ja muita tela-ajoneuvoja. Merialueilla mukana on yli 50 sukellusvenettä, fregattia, korvettia, lentotukialusta sekä erilaisia maihinnousualuksia.

Erityistä harjoituksessa on Pohjoismaiden ilmaoperaatiokonsepti, jossa kokeillaan ensimmäistä kertaa Norjan Bodøn Bodin campissa toimivaa yhteispohjoismaista ilmaoperaatiokeskusta.

Tämä tilapäinen ilmaoperaatiokeskus sijaitsee Reitanin vuoristokompleksin sisällä ja toimii ilmavoimien päämajana harjoituksessa. Siellä työskentelee noin 300 upseeria ja asiantuntijaa, jotka suunnittelevat ja koordinoivat ilmaoperaatioita Pohjoismaiden alueella. Tämä ilmaoperaatiokeskus on ainoastaan kokeiluluonteinen talviharjoituksen ajan eikä se tarkoita tällaisen keskuksen muodostamista Naton komentorakenteeseen.

Ilmaoperaatiokeskus vastaa keskitetysti ilmapuolustuksen tulenkäytön johtamisesta sekä ilmaoperaatioiden suunnittelusta ja johtamisesta.

RolfFolland"Yhteistyö vahvistaa alueellista turvallisuutta. Tärkeimpien liittolaistemme, kuten Yhdysvaltain ja Ison-Britannian vahvalla tuella ja Pohjoismaiden kanssa muodostamme Natolle vakuuttavan sotilaallisen pelotteen", sanoi Norjan ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Rolf Folland.

Kenraalimajuri Folland on myös Naton pohjoisen sivustan ilmavoimien komentaja Nordic Response 24 -harjoituksessa Naton Norfolkin yhteisoperaatiokeskuksen määräyksestä.

Yhteisen ilmaoperaatiokeskuksen avaukseen odotetaan saapuviksi myös Suomen ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen, Tanskan ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Jan Dam ja Ruotsin ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Jonas Wikman. Todennäköisesti paikalla on tuolloin edustusta muistakin liittolaismaista.

 

Nordic Response 24 puolustaa Naton pohjoisia alueita

HN_F35_ilmav_1Nordic Response 24 -harjoituksessa odotetaan tapahtuvaksi laajoja ilmaoperaatioita jo ensimmäisestä harjoituspäivästä lähtien kaikkien kolmen valtion alueilla. Kaikkiaan mukana on joukkoja 14 eri liittolaismaasta ja henkilöstöä on mukana yli 20 000. Näkyvimmin harjoituksessa ovat esillä noin 10 000 vahvuiset maajoukot.

NordicResponse24_kartta_1Tavoitteena on harjoitella Natomaiden pohjoisosien puolustamista yhteistyössä Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa sekä kansainvälisen avun vastaanottoa muilta Natomailta. Harjoitustoiminta on ympärivuorokautista.

Harjoitus on osa Naton Saksassa, Puolassa ja Baltian maissa kevättalven aikana järjestettävää Steadfast Defender 24 -harjoitusta. Kokonaisuuteen kuuluu noin 18 eri harjoitusta. Kyseessä on Naton laajin harjoitus vuosikymmeniin.

Harjoituskokonaisuuteen osallistuu kaikkiaan noin 90 000 sotilasta kaikista 31 jäsenmaasta ja Ruotsista. Nordic Response linkittyy myös Ison-Britannian merivoimien Joint Warrior -harjoitukseen, joka tapahtuu edeltävällä viikolla Skotlannin, Norjan ja Islannin välisellä merialueella.

NR24_Norja”Suomen osallistuminen Naton rauhan ajan tehtäviin ja Naton harjoitustoiminnan ulottuminen esimerkiksi Steadfast Defender 24-harjoituskokonaisuuden myötä myös Suomen alueelle ovat konkreettisia esimerkkejä siitä, miten Suomen Nato-jäsenyys näkyy käytännössä. Tämä on osa liittouman yhteistä toimintaa, mikä vahvistaa Suomen ja suomalaisten turvallisuutta”, sanoi Suomen puolustusministeri Antti Häkkänen.

 Osana Nordic Response -harjoitusta Pohjois-Suomessa on käsivarren Lappiin tehty laajat ilmatilavaraukset lentotoimintaa varten 4.-15. maaliskuuta 2024. Harjoituksessa on mukana noin 4100 suomalaissotilasta, joista lähes puolet on reserviläisiä.

Suomessa sijaitsevien harjoitusalueiden sisäpuolelle tai reunoille jäävät Enontekiön, Kittilän, Ivalon ja Rovaniemen lentokentät. Harjoituksen aikana Enontekiön lentokentällä suoritetaan 5.-9. maaliskuuta operaatioita miehittämättömillä ilma-aluksilla.

NR24_Norja_2Norjassa tapahtumat sijoittuvat alueelle Bjervikistä ja Tromssasta koilliseen kohti Altaa ja Finnmarkia. Merkittävää toimintaa on myös merialueella Tromssan ja Finnmarkin välillä.

Norjan osalta harjoitusalueiden yhteydessa ovat Tromssan, Altan, Sørkjosen, Hasvikin, Hammerfestin, Lakselvin ja Honningsvågin lentokentät.

Pohjois-Ruotsissa harjoitellaan lentoyksiköiden ja logistiikkaketjujen perustamista. Lisäksi annetaan isäntämaatukea joukoille, jotka siirtyvät Ruotsin läpi kohti harjoitusaluetta.

Ruotsin ilmavoimien kansallinen Luftförsvarsövning 24 -ilmaoperaatioharjoitus on yhdistetty Nordic Responseen. Luvassa on laajaa ilmavoimien lentotoimintaa Gripen-hävittäjillä, helikoptereilla, kuljetuskoneilla sekä tutkavalvontakoneilla lentotukikohdista ja siviililentoasemilta.

NR24_ruotsiHävittäjätoimintaa on luvassa mm. Norrbottenin F 21 -lennostosta Luulajan Kallaxista. Hävittäjätoimintaa on myös Vidselin tukikohdan läheisyydessä. Kiirunan lentokentän ympäristössä tapahtuu erityisesti kuljetuskoneiden ja helikoptereiden operaatioita. Helikopterit ovat aktiivisia myös Pajalan lentokentällä. Näiden lisäksi lentotoimintaa saattaa olla myös Skellefteån ja Arvidsjaurin siviililentokentillä.

Ruotsin ilmavoimista mukaan on noin 1400 henkilöä, jotka tulevat kaikista neljästä lennostosta, helikopterilaivueesta sekä kuljetus- ja erikoiskoneiden lento-osastoista.

NR24_Gripen

Nordic Response 24 -harjoitus tuo pohjoisessa reittirajoituksia ja mahdollisia viiveitä siviililentoliikenteelle usealla lentoasemalla kolmen valtion alueella. MH

Lue myös: