Video: G-voimat jylläävät Ilmavoimien RIAT-palkitun Hornet-esityslennon ohjaamotallenteella

hornetdemo2_riat_puolustusvoimat_youtubePuolustusvoimat on 13. elokuuta julkaissut ohjaamovideon kapteeni Ville Uggeldahlin heinäkuussa Englannissa lentämästä voittoisasta F/A-18 Hornet -demosta. Se toi arvostetun Paul Bowen Trophyn parhaasta sooloesityksestä Royal International Air Tattoo -tapahtumassa Fairfordissa. Viikonloppuna Ilmavoimien vuoden 2015 esityslento nähdään Helsingin yllä.

Ohjaamossa edestä taakse kuvatusta videosta on julkaistu kaksi versiota. Toisessa yli  yhdeksän minuuttia kestävässä versiossa on käytännössä koko esitys. Pariminuuttinen "teaser"-mainos videosta on tiukasti editoitu, osin nopeutettu ja varustettu taustamusiikilla. Molemmat voi katsoa jutun lopusta.

VilleUggeldahl_ilmavoimatKummassakin videossa on tekstityksenä lentoliikkeiden nimet. Nyt voi tarkistaa, miltä esimerkiksi Derry-käännös, nouseva jalkatynnyri ja 1/2-silmälasit näyttävät Hornetin ohjaamosta kuvattuna RAF Fairfordin kentän yllä.

Videolla Uggeldalh esiintyy lentokypärän tumma visiiri alhaalla. G-voimien vaikutusta ohjaajaan voi seurata, samoin erittäin aktiivista tähystämistä eri suuntiin. Matalissa kaarroissa koneen nopeuden voi aistia selvästi.

hornetdemo_riat_puolustusvoimat_youtubeHornet aiheuttaa tiukoissa kohtauskulmaa kasvattavissa liikkeissä myös kosteuden näkyvää tiivistymistä siiven etureunasta ohjaamon alapuolelle tulevissa ns. LERX-jatkeista (Leading-edge Extension, tiivistystä kuvassa vasemmalla).

Royal International Air Tattoo eli RIAT on maailman suurin ilmailutapahtuma, joka vetää puoleensa vuosittain 150 000 kävijää. Tänä vuonna näytökseen osallistui yli 250 konetta 27 eri maasta.

Kesän lentonäytöskauden päätöksessä 15.-16. elokuuta Ilmavoimien voittoisa vuoden 2015 McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -esityslento nähdään Helsinki-Malmin lentoaseman yllä Finland International Airshow -lentonäytöksessä.

Videot voi katsoa suurempana klikkaamalla niiden oikeassa alakulmassa olevaa YouTube-tekstiä ja siirtymällä sitä kautta kokoruudun näyttötilaan. Myös terävämpi HD-versio on valittavissa (1080). T.T.

Ohjaamovideo kokonaisuudessaan Puolustusvoimien YouTube-kanavalla:

 Lyhyempi teaser-versio musiikilla:

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja vudeon 2015 esityslennosta:

Ilmavoimien 2015 Hornet-esityslentäjä Uggeldahl pääsee kotiyleisönsä eteen Turussa

Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -esityslentäjä Ville Uggeldahl palkittiin RIAT2015 -tapahtumassa

 RIAT-palkittu soolo elokuussa Helsingin yllä