11 valtion koalitio vastaa ukrainalaislentäjien koulutuksesta F-16 -hävittäjien ohjaimiin

E-606_210519Tanskan puolustusministeriö julkisti 11. heinäkuuta 2023 virallisen F-16 -koulutuskoalition muodostamisesta. Mukana on 11 valtiota ja ne vastaavat Tanskan ja Hollannin johdolla ukrainalaisten hävittäjälentäjien koulutuksesta länsimaisten F-16 -hävittäjien ohjaimiin. Koulutusta saatetaan laajentaa myöhemmin koskemaan myös muita hävittäjätyyppejä.

Belgian, Kanadan, Tanskan, Luxemburgin, Alankomaiden, Norjan, Puolan, Portugalin, Romanian, Ruotsin ja Ison-Britannian muodosta koalitio tukee Ukrainan ilmavoimia F-16 -hävittäjäkoulutuksessa. Ne jatkavat yhteislausunnollaan tukea Ukrainalle Venäjän aggressiota vastaan.

Osapuolet kertoivat 11. heinäkuuta aloittavansa yhdessä Ukrainan ilmavoimien kanssa koulutukset F-16 -hävittäjäjärjestelmän käyttöön sekä ylläpitoon. Mukana on myös mahdollisuus vastaavasta koulutusyhteistyöstä muiden hävittäjätyyppien kanssa.

Osapuolet käynnistävät koulutukset ukrainalaislentäjille, mekaanikoille sekä tukitoiminnoista vastaaville. Koulutuksen on määrä antaa Ukrainan ilmavoimille peruskyvyt operoida ja ylläpitää F-16 -hävittäjäjärjestelmää.

E-016_240519Kaikki koulutus annetaan Ukrainan ulkopuolella. Ensivaiheessa koulutus käynnistyy Tanskassa jo loppukesästä. Koulutus alkaa valintakokeilla sekä tarvittaessa myös kielitaidon kohentamisella lentäjien ja muun henkilöstön osalta. Tätä seuraa teoriakoulutus ja käytännön harjoittelu.

"Ukraina tarvitsee lentokoneita enemmän kuin koskaan aiemmin, jos heidän halutaan voittavan taistelu Putinin Venäjää vastaan. Tämä koskee myös Tanskan F-16 -hävittäjiä. Seuraavassa vaiheessa on kyse konetoimituksista ja se vaatii usean valtion tuen. Ensivaiheessa keskitymme koulutukseen, joka antaa alun jatkokeskusteluille. Tanska ottaa tästä suuren vastuun", sanoi Tanskan vt. puolustusministeri Troels Lund Poulsen.

Puolustusministeri Poulsen on aiemmin maininnut F-16 -koulutuksen kestävän 6-8 kuukautta. Tanska ilmoitti koulutushankkeen käynnistymisestä jo kesäkuun lopulla ja samalla F-16 -kaluston poistoajankohtaa siirrettiin vuoteen 2024. Tanskan ilmavoimilla on käytössä noin 30 F-16 -hävittäjää.

Koalitiossa ovat mukana Belgia, Tanska, Kanada, Luxemburg, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Romania, Iso-Britannia ja Ruotsi. Koalitiota johtavat Tanska ja Alankomaat.

Yhdysvallat hyväksyi F-16 -hävittäjien toimitukset Ukrainaan toukokuussa 2023. Koalition valtioista ainakin Norja, Tanska ja Alankomaat ovat siirtymässä F-16 -hävittäjäjärjestelmästä F-35 -hävittäjäjärjestelmään.

Samaten toukokuussa 2023 taktisten hävittäjien lentopalveluita puolustusalan asiakkaille tarjoava Draken International ilmoitti hakevansa palvelukseensa F-16 -hävittäjäkokemuksen omaavia lentäjiä. Uudet työpaikat olivat tarjolla Romanian itäosissa Borceassa Fetestin lentotukikohdassa Mustanmeren läheisyydessä. Lue uutisemme aiheesta tämän uutisen lopusta löytyvältä linkkilistasta. 

Tähän mennessä Puola ja Slovakia ovat toimittaneet MiG-29 Fulcrum -hävittäjiä Ukrainalle.

Lue myös: