BASe Airlines voitti tarjouskilpailun Savonlinnan-lennoista - lennot alkavat lokakuussa 2023

BASeAirlines_EMB120_PoriLiikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt ratkaisun julkisessa tarjouskilpailussa reittilentoliikenteen hankkimiseksi Savonlinnaan. Tarjouskilpailun voitti Budapest Aircraft Service Ltd. eli BASe Airlines Ltd. Julkisen palvelun velvoitteella varmistetaan Savonlinnan ja Helsingin välinen lentoyhteys.

Traficom sai kaksi tarjousta, joista vain toinen täytti tarjouspyynnön edellytykset.  Kilpailutuksen voitti siis BASe Airlines. Toisen tarjouksen oli jättänyt virolainen NyxAir OÜ, joka operoi Savonlinnan-reittiä lyhyellä sopimuskaudella 6. maaliskuuta 2023 - 5. lokakuuta 2023. Edellinen operaattori Transaviabaltika vetäytyi reitiltä ja NyxAir tuli paikkaaman lentoyhteysiä väliaikaisratkaisuna.

Tarjousten arvioinnin yhteydessä havaittiin, että NyxAir ei täyttänyt asetettuja edellytyksiä kokonaan ja operaattoria pyydettiin tarjoustaan annettuun määraikaikaan mennessä. NyxAir ei pyytänyt lisäaikaa ja jätti lisätiedot puutteellisena määräajan jälkeen. Nämä puutteet katsottiin niin merkittäviksi, että NyxAir suljettiin pois tarjouskilpailusta. 

Uudessa kilpailutuksessa kilpailutettiin seitsemää edestakaista lentoa viikkotasolla Savonlinnan ja Helsinki-Vantaan välille talviaikakaudella ja kesäisin kuutta edestakaista lentoa viikkotasolla. Elokuussa lennoissa on noin kolmen viikon tauko vuosina 2024 ja 2025 (Aiheesta voi lukea tarkemmin Lentoposti.fi:n aiemmasta uutisesta: Savonlinnan lentoliikenteen kilpailutus käyntiin - tarjolla sopimus vuoden 2025 loppuun saakka).

Hankinnan arvioitu kokonaisarvo sopimuskaudella on yhteensä noin 4,5 miljoonaa euroa. Yhden edestakaisen lennon hinta sopimuskaudella on 7489,90 euroa.

Hankinnan kustannuksista vastaavat valtio ja Savonlinnan kaupunki. Kotimaan lentoliikenteen tukeminen ja palveluvelvoitteen asettaminen ovat mahdollista EU:n lentoliikenneasetuksen (EY) No 1108/2008 nojalla.

hafan-072751Päätöksen vuosittaisista määrärahoista valtion osalta tekee eduskunta talousarvion vahvistamisen yhteydessä vuosittain. Savonlinnan kaupungin osalta rahoitus päätetään vuosittain kaupungin talousarvion vahvistamisen yhteydessä. Rahoitus sisältyy myös kaupungin taloussuunnitelmaan, joka ulottuu vuoteen 2026.

Sopimuskausi alkaa 9. lokakuuta 2023 sopimuksen allekirjoituksesta ja päättyy 19. joulukuuta 2025. Sopimussuhde valitun toimittajan kanssa ei synny vielä nyt annetun päätöksen perusteella vaan vasta erillisellä sopimuksella.

SVL_airport_2"Aloitamme BASe Airlines Ltd:n kanssa sopimusneuvottelut välittömästi hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja pyrimme saamaan ne valmiiksi mahdollisimman pian. Lentoliikenne alkaa aikaisintaan 9. lokakuuta 2023, ja sopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun asti", kertoo johtaja Pipsa Eklund Traficomista.

"Lentoliikenteen sujuva jatkuminen tehdyn kilpailutuksen perusteella vuoden 2025 loppuun saakka on asukkaiden ja elinkeinoelämän kannalta ensisijaisen tärkeää, ja Savonlinnan kaupunki on tyytyväinen, kun yhteinen kilpailutusprosessi on tuottanut asianmukaisen operaattorin Savonlinna–Helsinki-reitille", toteaa vs. elinkeinojohtaja Juha Turtiainen.

SVL_airport_1Vuonna 2022 Helsingin ja Savonlinnan välinen lentoyhteys keräsi vähiten matkustajia kotimaan säännöllisistä lentoyhteyksistä. Kotimaan matkustajia Savonlinnan lentoasemalla oli vuonna lentoasemalla oli noin 2 400, jonka lisäksi kansainvälisiä matkustajia oli noin 700.

BASe Airlines on lentänyt Savonlinnan-reittiä aiemminkin. Yhtiö lentää nykyisin Suomessa Porin ja Helsinki-Vantaan välillä.

Lue myös: