Boeing C-17 Globemaster III -kuljetuskone Uttiin - henkilöstön ja materiaalin laskuvarjopudotuksia

C-17_takeoffSAC-lentokuljetuspoolin (Strategic Airlift Capability) Boeing C-17 Globemaster III -sotilaskuljetuskone vierailee Utin jääkärirykmentissä 31. elokuuta 2022. C-17 -sotilaskuljetuskoneen vierailu on osa Puolustusvoimien strategisen ilmakuljetuksen yhteistyötä. Vierailun aikana harjoitellaan henkilöstön ja materiaalin laskuvarjopudotuksia Utin lähialueilla.

SAC_C17_Utti_1 C-17 osallistuu Utin jääkärirykmentin ilmasiirtymismenetelmien kansainvälisen yhteistoimintakyvyn kehittämiseen. Ilmasiirtymismenetelmiin kuuluvat esimerkiksi henkilöstön ja materiaalin laskuvarjopudotukset. Lentotoiminta suuntautuu Utin jääkärirykmentin lähialueille. 

Uttiin saapunut SAC:n C-17 -sotilaskuljestuskone saapui aamupäivällä 31. elokuuta Ruotsin Luulajasta.

T11_utti_1Boeing C-17 on 53 metriä pitkä ja sen siipien kärkiväli on 52 metriä. Sivuperäsin nousee 16,8 metrin korkeuteen. Suurin lentoonlähtöpaino on 265 350 kiloa ja maksimikuorma 77 500 kg. Sotilaskuljetuskone voidaan sisustaa osittain myös normaaleilla matkustajakoneiden istuimilla, jolloin se voi kuljettaa yli 140 henkilöä. Pienemmän matkustajamäärät istuvat rahtitilan reunoilta alas taittuvilla kiinteillä penkeillä.

1_c17_tasSuomi on aiemminkin käyttänyt SAC-lentokuljetuspoolin (Strategic Airlift Capability) Boeing C-17 Globemaster -koneita. SAC on kymmenen Nato-maan ja kahden rauhankumppanimaan, Ruotsin ja Suomen yhteisohjelma. Maiden käytössä on kolme C-17-kuljetuskonetta, joita operoi Unkarin Pápaan sijoitettu monikansallinen raskas lennosto, Heavy Airlift Wing.

Tämä strategisen ilmakuljetuskyvyn hanke pystyy reagoimaan jäsenmaiden tehtäväpyyntöihin lyhyellä varoitusajalla. Jäsenmaat ovat sitoutuneet vuonna 2009 alkaneeseen hankkeeseen ja sen kehittämiseen 30 vuodeksi.

C17_USAF_paratroopers_1SAC tuottaa jäsenmailleen vuosittain yhteensä 3 165 lentotuntia, joista kukin maa saa lentää koneilla tietyn tuntimäärän. Suomen kansallinen osuus on 100 vuosittaista C-17-lentotuntia. Globemasteria on Suomessa käytetty aiemmin lähinnä kriisinhallintajoukkojen huoltolentoihin. Suurempaan julkisuuteen päätyi myös vuonna 2021 toteutettu operaatio Kabulissa. MH

 C17_USAF_pallets_1Lue myös: