EY-tuomioistuin on antanut päätöksen ns. Lufthansa tapauksessa. Päätöksen mukaan lentäjien määrääminen eläkkeelle 60-vuotiaana on ikäsyrjintää. Kolme saksalaislentäjää valittu Lufthansan työehtosopimuksessa sovitusta pakollisesta eläkeiästä EY-tuomioistuimeen. Kansainvälisesti liikennelentoluvan yläikärajaksi on sovittu 65 vuotta.
Lufthansan ja lentäjien ammattiliiton Vereinigung Cockpitin työehtosopimuksessa eläkeikä on 60 vuotta. Lufthansan lentäjien on myös ollut pakko jäädä silloin eläkkeelle, vaikka sekä Saksassa että kansainvälisesti liikennelentäjien työskentelyn yläikäraja on 65 vuotta.
Kolme Lufthansan lentäjää haastoi yhtiön oikeuteen ikäsyrjinnästä, kun heidän työsuhteensa päätettiin 60 vuoden iässä.
EY-tuomioistuin asettui lentäjien kannalle. Tuomioistuin toteaa, että lentoyhtiöt voivat asettaa yli 60-vuotiaille lentäjille turvallisuutta koskevia rajoituksia, mutta heiltä ei voida kieltää lentämistä kokonaan. Kansainvälisten ja saksalaisten säännösten mukaan 60 - 64-vuotiaiden on muun muassa lennettävä alle 60-vuotiaan lentäjän kanssa.
EY-tuomioistuimen päätöksen myötä Lufthansan on muutettava työehtosopimustaan Vereinigung Cockpitin kanssa.
Lufthansan edustaja sanoo, ettei päätöksellä ole välittömiä seurauksia, sillä työtuomioistuimen täytyy saada asia ensin kansalliseen lainsäädäntöön. Sen jälkeen Lufthansa aikoo etsiä uutta ratkaisua Vereinigung Cockpitin kanssa.
Lentäjäyhdistys on pettynyt päätökseen. Sen mukaan 60 vuoden ikärajaan on merkittäviä perusteita, kuten vuorotyön rasittavuus, etenkin mannertenvälisillä reiteillä, joissa täytyy lentää yön yli.
Suurin osa lentäjistä on ollut tähän asti tyytyväisiä 60 vuoden ikärajaan. Lufthansan mukaan sopimus koskee noin 4 200 lentäjää.