Felix Baumgartner hyppäsi 22 kilometristä - vain valmistautumista 37 kilometrin loikkaan

Baumgartner1_RedBull_loItävaltalainen Felix Baumgartner on laskuvarjohyppääjä, jonka tavoitteena on vihdoinkin kirjata nimiinsä lajin uusi korkeusennätys. Voimassa oleva kun on jo yli puolen vuosisadan ikäinen: amerikkalainen Joseph Kittinger hyppäsi kaasupallon kannattelemasta kapselista 31 300 metristä elokuussa 1960.

Baumgartnerin torstaina 15. maaliskuuta onnistuneesti tekemä testihyppy 21 818 metristä todisti hänen tiiminsä käyttämän teknologian, mm painepuvun ja kaasupallon, toimivuuden. Myös tässä yrityksessä käytetään kapselia, jonka heliumpallo nostaa korkeuksiin. Lopullisena tavoitteena Red Bull Stratos -tiimillä on ennätyshyppy huimasta 37 000 metristä.

Alla olevassa Yhdysvaltain ilmavoimien kuvassa ennätyshypylleen lähtevä Kittinger käytti jarruvarjoa, joka hidasti vapaapudotusnopeutta ja ennen kaikkea stabiloi hyppääjän asennon ohuessa ilmakehässä. Hän saavutti nopeuden 988 km/h. Myös tämä oli ennätys, samoin kuin korkein nousu pallolla.

Kittinger_record_USAFBaumgartner ei aio turvautua jarruvarjoon, joten hänen arvioidaan ylittävän vapaassa äänennopeuden. Testihypyllä pudottiin vauhdilla 580 km/h, kun normaalissa vapaapudotusasennossa hyppääjä saavuttaa enintään 200 km/h nopeuden.

Ennen varjon avaamista Baumgartner nautti vapaapudotuksesta kolme minuuttia ja 43 sekuntia.

Red Bull Statos -teamin VIDEO hypyltä, mukana myös ennätyksen haltija Joe Kittinger. Hän toimii Stratos-hankkeen neuvonantajana.