Ilmailuliitto palkitsi ansioituneita - vuosikokous kutsui Petteri Tarman SIL:n kunniapuheenjohtajaksi

100_TarmaSuomen Ilmailuliiton (SIL) 13. kesäkuuta järjestetyn kevätkokoukseen yhteydessä palkittiin ansioituneita ilmailijoita ja ilmailukerhoja sekä kutsuttiin entinen puheenjohtaja Petteri Tarma SIL:n kunniapuheenjohtajaksi. Asialistalla ollut sääntömuutos ei menestynyt äänestyksessä ja yleisilmailu-sana ei päässyt mukaan liiton sääntöihin.

Ilmailuliitto julkisti ansioituneille ilmailijoille annettavat,  arvostetut kiertopalkinnot 13. kesäkuuta pidetyssä kevätkokouksessaan. Jaossa olivat mm. liiton merkittävät kiertopalkinnot: Harmon-patsas, Suomen Ilmailupatsas ja Kotkanpoika-kiertopalkinto.

Kokous kutsui liiton kunniapuheenjohtajaksi Petteri Tarman. Tarma on aktiivinen harraste- ja ammattilentäjä, joka myös toimi SIL:n  puheenjohtajana kolme kautta vuodesta 2014 vuoteen 2019 saakka. Tarma työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla ja  harrastepuolella hänen päälajinsa on taitolento. Vapaa-ajalla Tarma lentää myös kapteenin tehtävissä Airveteranin Douglas DC-3 -konetta. Oheisessa kuvassa Tarma avaa SIL:n 100-vuotisjuhlalentonäytöksen Turussa vuonna 2019.

Ilmailuliiton sääntömääräinen kevätkokous käsitteli myös liiton sääntöjen muuttamista, jossa sana yleisilmailu oli tullut mukaan sääntöihin urheilu- ja harrasteilmailun lisäksi. Liiton nykyisen puheenjohtajan Timo Hyvösen mukaan sääntömuutoksessa on kyse sanamuodon täsmentämisestä ja että Ilmailuliitto on alusta lähtien ollut myös yleisilmailun etujärjestö.

Sääntömuutos ei mennyt läpi yhden ilmailukerhon vastuttettua sitä. Äänestyksessä annettiin yhteensä 485 ääntä. Kannattajia oli 344 ja  vastustajia 141. SIL:n sääntöjen muuttaminen edellyttää kolmea neljäsosaa liiton äänestyksessä annetuista äänistä. Sääntömuutosta ei hyväksytty.


Ansioituneita ilmailijoita palkittiin

SIL15_1Suomen ilmailun arvokkain tunnustus Harmon patsas annettiin Hannu Nurmirannalle. Harmon patsas annetaan suomalaiselle lentäjälle tunnustuksena edellisen vuoden kuluessa tehdyistä korkealuokkaisista lentosuorituksista tai -suorituksesta.

Nurmiranta lensi Jämijärvellä 21.7.2019 ensimmäisenä suomalaisena purjekoneella Euroopan pituusennätyksen, 697,8 kilometriä kolmea kääntöpistettä käyttäen 13,5 metrin luokassa.

Kotkanpoika-kiertopalkinto myönnettiin Skydive Finland ry:lle. Palkinto annettiin laskuvarjohyppyurheilussa kerhon koulutuksen ja hyppykertojen määrän perusteella. Muihin kerhoihin verrattuna Skydive Finland koulutti eniten alkeiskurssilaisia ja kerhossa tehtiin eniten laskuvarjohyppyjä vuonna 2019. Kerho työllistää kaksi päätoimista työntekijää, mikä on harvinaista suomalaisissa ilmailuyhdistyksissä.

Skydive Finland ry on suurin Ilmailuliiton jäsenkerhoista sekä Suomen suurin laskuvarjokerho. Vuonna 2019 kerholla oli noin 800 jäsentä ja hyppyjä hypättiin 11 000.

Suomen Ilmailupatsas -kiertopalkinto myönnettiin Tom Arppelle. Suomen ilmailupatsas  annetaan vuosittain vuodeksi kerrallaan Suomen siviili-ilmailun alalla tai sen hyväksi edellisten vuosien aikana ansioituneesti toimineelle henkilölle. 

Tom Arppe on vuodesta 2014 alkaen vapaaehtoistyönä kehittänyt, ylläpitänyt ja päivittänyt Lentopaikat.fi-palvelua. Lentopaikat.net - palvelun kehittämisen aloitti Pekka Lehtinen. Lentokenttäyhtiö Finavia piti aikanaan myös omaa, VFR Suomi -sivustoaan, joka lakkautettiin ja sulautettiin lentopaikat.fi-palveluun. Palvelu siirtyi Ilmailuliiton hallintaan 4.4.2014 (Lue uutisemme aiheesta: Lentopaikat.net -palvelu siirtyy Ilmailuliiton hallintaan sekä Fiavia ja Suomen Ilmailuliitto tiivistävät yhteistyötä).

Ilmailuliiton pronssinen ansiomerkki myönnettiin Hanna Lydènille. Hän on kehittänyt uusia toimintatapoja ja vienyt laskuvarjohyppäämisen koulutustoimintaa eteenpäin. Erityisenä kohteena on ollut nopeutetun vapaapudotuskoulutuksen kouluttajien koulutusjärjestelmä.

Lydènillä on vapaapudotuskouluttajakelpoisuus, pakkolaukaisuhyppymestarin ja NOVA-hyppymestarin kelpoisuus. Hän etenee kolmen koulutusjärjestelmän eksaminaattoriksi.

Hän on toiminut luottamustehtävissä Skydive Oulussa ja Tampereen Laskuvarjokerhossa ja liiton laskuvarjotoimikunnassa. Skydive Finlandissa Lydèn on yhdistänyt harrastuksen ja työn. Hän toimii kerhon DZ-kordinaattorina back office -toiminnoissa ja koulutuspäällikkönä.

 Lydèn tuo ulkomaista osaamista Suomeen. Hän on osallistunut Puolassa laskuvarjohyppy-symposiumiin ja suorittanut Saksassa nopeutetun vapaapudotuskouluttajan kelpoisuuteen tähtäävää kurssia.

Muina meriitteinä ilmailuliitto mainitsee reilut 1000 hyppyä 10 vuodessa sekä freestylen Suomen mestaruudet vuosilta 2018 ja 2019. Lisäksi Lydèn on ollut mukana tekemässä vuonna 2017 ennätystä Suomen suurimmassa vapaapudotusmuodostelmassa.