Ilmavoimien F/A-18 Hornet ylilennolla kunnioitetaan hävittäjälentäjän muistoa Turussa 10.10.

HN_kaarrossa(päivittynyt klo 13.35) Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjä lentää ylilennon Turussa torstaina 10. lokakuuta. Lennolla kunnioiteaan Draken-hävittäjälentäjä luutnantti Jyrki Näverin muistoa. Asiasta kertoi Turun Sanomat.

Luutnantti Näveri oli eläköitynyt Lapin lennostosta. Hänen siunaustilaisuutensa järjestetään Kärsämäen kappelissa torstaina 10. lokakuuta 2019. Ylilento kappelin ylitse suoritetaan kello 12.30.

Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11 kunnoittaa edesmenneen palvelustoverin muistoa suruliputuksella.

Ilmavoimat kunnioittaa ylilennoilla perinteisesti sotalentäjien ns. pilvenveikkojen muistoa. Heitä on jäljellä enää kymmenkunta.

Heidän lisäkseen Ilmavoimat kunnioittaa mahdollisuuksien mukaan ylilennoilla myös muiden lentäjien muistoa, kuten nyt Turussa. Kyseessä on mahdollisesti ensimmäisiä kertoja, kun ylilento nähdään muiden kuin sota-ajan lentäjien hautajaisissa.

"Käytäntö vaihtelee. Ylilento pyritään järjestämään, jos se on kohtuudella mahdollista eli lähialueella on tarjolla kone ja miehistö. On myös omaisten valinta haluavatko he haudata vainajan sotilaallisin menoin", kertoi Lapin lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Jussi Ylimartimo Lentoposti.fi:lle.

Perinteinen kunnianosoitus tulee siis saamaan jatkoa myös tulevina vuosina.

"Ylilento onnistui ajallaan ja lento kulki suoraan siunauskappelin yli", jatkoi siunaustilaisuudessa läsnä ollut everstiluutnantti Ylimartimo.

Suomen ilmavoimilla oli käytössä  Saab Draken -hävittäjiä vuosina 1972-2000.

TS: Ilmavoimat kunnioittaa palvelustoverin muistoa Hornetin ylilennolla Turussa

Päivitys 13.35: Lisätty Lapin lennoston esikuntapäällikön haastattelu.