Ilmavoimien monikansallinen Arctic Challenge -harjoitus tarjosi positiivisia haasteita

TU_la_CBT_1Norjan, Suomen ja Ruotsin järjestämä Arctic Challenge Exercise 15 (ACE15) -lentotoimintaharjoitus päättyi. Ilmavoimat kertoo kaksiviikkoisen tapahtuman onnistuneen. Suuri konemäärä, laaja ilmatila ja sujuvat järjestelyt tarjosivat poikkeukselliset puitteet laadukkaalle ja vaativalle harjoitustoiminnalle.

ACE15-harjoituksen päätavoitteena oli kehittää yhteistoimintakykyä monikansallisissa ilmaoperaatioissa. Mukana oli noin 100 hävittäjäluokan konetta sekä toistakymmentä erikoistehtävässä toiminutta ilma-alusta, kuten tankkauskoneita, johtokoneita sekä häirintäkoneita.

Suomi oli mukana 16 McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä. Harjoitus perustui Suomen, Ruotsin ja Norjan väliseen rajat ylittävään Cross Border Training North -konseptiin. Johtovaltiona toimi Norja. Mukana oli kalustoa järjestävien maiden lisäksi Alankomaista, Britanniasta, Ranskasta, Saksasta, Sveitsistä, Yhdysvalloista ja NATO:lta.

Ilmavoimat_Jukka_Ahlberg"ACE15 oli monipuolinen ja erittäin onnistunut kokonaisuus. Se tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden harjoitella suurilla lento-osastoilla poikkeuksellisen laajassa ilmatilassa Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella", harjoituksen apulaiskomentaja eversti Jukka Ahlberg tiivistää Ilmavoimien tiedotteessa.

Harjoitusjoukot oli koottu kolmeen päätukikohtaan Rovaniemellä, Norjan Bodøssa ja Ruotsin Kallaxissa. Eri tukikohdista toimiminen loi operaatioiden suunnittelulle, toteutukselle ja palautefoorumeille realistisen viitekehyksen.

"Kun toteutetaan laajoja ilmaoperaatioita, voimaa hajautetaan eri tukikohtiin ja maantieteellisille alueille, kuten tässä harjoituksessa tapahtui. Tehtävien suunnitteluun tämä tuo oman lisämausteensa, sillä käytettävissä olevat joukot ja suorituskyvyt on osattava kohdentaa taktisesti tehokkaimmalla tavalla oikeaan aikaan oikeaan paikkaan", Ahlberg näkee.

"Myös suunnittelemattomat tekijät, kuten kaluston pienet tekniset ongelmat tai esimerkiksi sääolosuhteiden vaikutus toimintaan ovat keskeinen osa prosessia. Todellisessakin tilanteessa vastaavia haasteita tulee, ja niistä on selvittävä", Ahlberg korostaa.


Ilmavoimien Hornetien monitoimikyky testissä

ACE-harjoituksen päivittäisellä pääkierroksella ilmassa oli samassa operaatiossa jopa 100 lentokonetta. Luku on maailman mittakaavassakin suuri.

Oikeastaan missään muualla Euroopassa ei myöskään voida harjoitella yhtä laajalla ja vaihtelevalla maantieteellisellä alueella. ACE15-pääharjoitusalueen ilmatilassa oli vain vähän korkeusrajoituksia ja lisäksi käytössä oli useita ampuma-alueita Ruotsissa ja Norjassa.

HN_MLU_ilmavoimat"Tiivistettynä voisi todeta, että harjoitus tarjosi runsaasti positiivisia haasteita ja oppia myös erittäin kokeneille operaatioiden suunnittelijoille, koneiden lentäjille, johtokeskushenkilöstölle sekä monikansallisessa ympäristössä toimineelle lentotekniikan henkilöstölle", Ahlberg summaa.

Suomen joukot ja koneet toimivat harjoituksessa hyvin monipuolisissa rooleissa. Ilmasta-ilmaan -tehtävien lisäksi erityisesti Norjan Bodøsta toteutettiin simuloituja ilmasta-maahan -operaatioita yhteistyössä ilmatulenjohtajien (JTAC) kanssa.

"Ilmavoimien MLU2-päivitettyjen F/A-18-koneiden suorituskyky oli laajamittaisessa käytössä erilaisissa tehtäväprofiileissa ja tulokset olivat erittäin hyviä", Ahlberg kehaisee.

"Kokonaisuutena ACE15 oli ehdottomasti yksi parhaista, ellei jopa paras harjoitus, jossa Suomen ilmavoimat on ollut mukana", Ahlberg päättää. 

Arctic Challenge -harjoitus järjestettiin nyt toista kertaa. Vuonna 2013 isäntänä oli Ruotsi. Vuonna 2017 ACE-johtovaltion on määrä olla Suomi.

ACE15-harjoituksen tunnelmia, kuvia sekä videoita löytyy Facebookista: https://www.facebook.com/events/408372249355283/

Lue myös: